След над месец „преговори“, в които Бойко Борисов настояваше за правителство на „споделената отговорност“ с обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“, а оттам идваше все така твърдото „не“, заявено от съпредседателите на ПП на крак в деня след изборите, лидерът на ГЕРБ обяви: партията ще опита да реализира мандата си, кандидат-премиер ще е еврокомисарят Мария Габриел, а който иска да подкрепя – ето, отворена е таблица с 20 празни кутийки за попълване на министрите. С което даде ход на План Б – евентуално правителство на споделената отговорност с ДПС, БСП и може би „Има такъв народ“. 

От Движението първи прегърнаха, разбира се, идеята. БСП затанцува срамежливия танц на довчерашната единствена парламентарна опозиция на управленията на Борисов, но в същото време „подреди“ в тесен кръг какви министерски постове би могла да вземе. Партията на Трифонов обяви – да, правителство на „споделената отговорност“ трябва да има. Представителите на ПП (защото тези на ДБ все така отказват публични изяви) отново настояха на „не“-то. Или ГЕРБ подкрепя кабинета „Денков“ с Асен Василев и голяма част от депутатите на ПП в него, без и един зам.-министър, експерт или друго, докосвало се някога до партията на Борисов, или първият мандатоносител да си прави кабинет „Магнитски“/“Хартиена коалиция“.

И така мнозина си отдъхнаха – почти е готово. Правителство ще има. В парламентарните кулоари (без ПП-ДБ и „Възраждане“) още вчера бе подредено и квотното разпределение в новата коалиция - 10 титуляри за ГЕРБ, 5 за ДПС, 3-ма за БСП, един на ИТН и един наследен от Румен Радев. Наш'та система... 

Габриел скоростно поде разговори с „коалицията на желаещите“ – до един събудили се с катарзис по отношение на Иван Гешев, докато нежелаещите Петков и Василев се оказаха на някакво много важно събитие в чужбина. От ГЕРБ ги чакат днес следобед, за да кажат все така твърдо ли е „не“-то или вече е меко. Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено – повтаряше в този изминал месец лидерът на ГЕРБ. План Б обаче очевидно е договорен. Може ли да се промени това? И ако е готово, то хубаво ли е?

Объркани послания

В този един месец на преговори лидерът на ГЕРБ даваше по едно неизменно ранно сутрешно изявление за медиите. С което задаваше и тона на политическия дискурс за деня. А тези изявления се лашкаха от няма да правим коалиция с ДПС и БСП; през аз съм единственият приятел на Асен Василев; Василев да стане финансов министър – да си оправя бакиите; с Кирил (Петков) и Асен можем да се разберем, с ДБ не; до Кирил и Асен да отстъпят крачка назад. Малко объркващо, нали?

С представянето на кабинета „Денков“ лидерът на ГЕРБ не даде еднозначно да се разбере – ние втори мандат с Василев и с половината депутати на „Промяната“ няма да подкрепим. С което да отправи сигнал към онази част от ПП-ДБ, която настоява за равноотдалечен от всички проектокабинет, да има аргумент да поиска промени в състава му. 

Сега от ГЕРБ твърдят, че чакат. Чакат срещата с ПП-ДБ днес следобед, чакат да кацнат съпредседателите на „Промяната“ с променена позиция. А индикации за такава няма. Оттам твърдо вярват, че Борисовият план Б ще катастрофира още преди местните избори, ще лъсне цялата несъстоятелност на коалицията „Магнитски“, ще последват протести ала „Орешарски“, кабинетът ще рухне, в т.ч. морално и това ще изведе обединението до нови електорални върхове.

Делян Пеевски шеф на ДАНС - забравете

Едно е сигурно, ако нарисуваната към момента коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП и евентуално ИТН, в действителност дойде на власт, то тя ще внимава да не стъпи накриво  – за да не дава възможност на ПП-ДБ да се обособи като силна опозиция. Няма да видим откровени изцепки като Делян Пеевски шеф на ДАНС, лобистките поправки в преходните и заключителни разпоредби на законите, така характерни за парламенарния живот, ще останат (поне в началото) заключени в чекмеджетата.

Корнелия Нинова вече не разполага с онези лостове за влияние, които упражняваше над партньорите си в кабинета „Петков“. Соцлидерът не може да си позволи да провали правителство и да отправя заплахи за напускане, като хвърли така все по-оредяващата Столетница в нови избори. А извиването на ръце по теми като Украйна и еврозоната този път не би могло да сработи. По простата причина, че мнозинство в парламента по тези въпроси има – заради подкрепата на ПП-ДБ, договорена предварително в този месец на преговори между двете сили.

Колко ще управлява един такъв кабинет - хоризонт умишлено не му се дава. Колкото повече, толкова повече...

Той обаче вероятно отново ще отвори Изборния кодекс. Той ще избере състава на регулаторите. Той ще организира местните избори тази есен (разбира се, в своя полза).

И в същото време - през октомври може да се окичи и с брошката Шенген. Ще прокара някоя и друга социална политика, от сутрин до вечер ще бори инфлацията и ниските доходи и ще отчита успехи по телевизора, ще пререже малко пътни ленти, ще даде перспектива за еврозоната и като тръгне пак на избори, ще се похвали: "Сложихме ред в хаоса. За кого ще гласувате сега, м?"