Да се доведат преговорите за американския дълг до краен предел е само по себе си опасно за икономиката, предупреди американската министърка на финансите Джанет Йелън, цитирана от Франс прес и БТА.

В момента демократите и републиканците в Конгреса не успяват да се споразумеят за повишаване на тавана на държавния дълг и ако патовата ситуация продължи твърде дълго, това може да доведе до дефолт на САЩ това лято, което ще е своеобразен прецедент, отбелязва агенцията.

Самият факт, че подобна ситуация не се взема насериозно, "може също да доведе до значителни икономически разходи", предупреди Йелън на конференция в Нииагата, Централна Япония, където от днес до събота (13 май) се провежда среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7.

"Както вече разбрахме през 2011 година, обикновена заплаха за несъстоятелност може да доведе до спадане на кредитния рейтинг и на доверието на потребителите с повишаване на лихвите по кредитите", добави тя.

Евентуален дефолт сам по себе си би довел до "икономическа и финансова катастрофа" в САЩ, която ще има последици в световен план, каза тя, присъединявайки се към подобни изявления от Белия дом през последните дни. 

Няколко часа преди изявлението на Йелън в Япония, Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране на президентския пост през 2024 година, призова републиканците в Конгреса да гласуват за дефолт, освен ако не получат "мащабни" бюджетни съкращения от демократите. 

Американският президент Джо Байдън за момента изключва възможността да преговаря за бюджетни съкращения и обвини републиканците, че държат икономиката като "заложник".

"Няма основателна причина сами да генерираме криза", настоя днес Йелън, напомняйки че американският Конгрес вече е повишавал или замразявал тавана на дълга 80 пъти от 1960 година.