Русия отменя традиционното шествие на “Безсмъртния полк”, по време на което хората носят портрети на участниците във Великата отечествена война. Това съобщи БНР в понеделник. Шествията са отменени не само в Москва, но и в цялата страна. Няма да има и военните паради в редица райони на Русия, които граничат с Украйна. Парад в Москва ще има, макар че не е ясно дали ще има въздушна част. На него ще присъстват лидерите на бивши съветски републики - президентът на Киргизия Садир Жапаров. Очакват се още президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и премиерът на Армения Никол Пашинян. Покани има и за държавните вождове на Таджикистан Емомали Рахмон и на Туркменистан Сердар Бердимухамедов. 

"Безсмъртният полк" може да не шества в Русия, но да се появи по улиците на София утре, 9 май - да. 

"Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР.
Използването на друг тип лозунги и слогани е препоръчително, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк", пише на сайта на Фондация „Безсмъртния полк", където организацията продължава. 

"Демократична България" вече официално поиска от кметицата на София Йорданка Фандъкова да забрани това мероприятие, на което по традиция се развяват и небългарски знамена, носят се портрети на Путин, Ленин, Сталин. 

От коалицията посочват като аргумент решението на Русия от миналата година да обяви България за неприятелска държава. 

Общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев припомня още, че през март 2023 година Международният наказателен съд в Хага е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Друг представител на формацията в Столичния общински съвет - Бойко Димитров, отбелязва, че въпреки призива на групата към Фандъкова миналогодишното шествие се е провело.

От публикации във фейсбук става ясно, че организацията по градове за провеждането на шествията продължава.

"Съгласно закона за събранията и митингите заповед за забрана може да се издаде, ако от правоохранителните органи бъдат предоставени несъмнени данни, че събитието нарушава обществения ред. Такива в установения по закон 24-часов срок не са получени", е позицията на Столичната община.