През нощта Русия организира най-масовата атака с дронове срещу Киев от началото на инвазията, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от УНИАН.

Той лично посети пострадала от ударите сграда в Святошинския район и увери, че градските власти оказват помощ на пострадалите и вече се работи по възстановяване на разрушените жилища.

„Благодарение на силите на противовъздушната ни отбрана всички 36 дрона бяха свалени. Това е най-масовата атака срещу града ни от началото на войната“, каза Кличко.

И добави, че няма загинал нито един гражданин. Но в същото време са повредени сгради. По думите на кмета основно са пострадали жилищни домове, а също детска градина и училище. Най-сериозните поражения са върху многоетажна кооперация в Святошинския район.

„Хората от този блок също са пострадали... Петима са ранени, двама са в болница. Един е опериран. Няма опасност за живота на нито един от ранените. Оперираният е стабилен, току-що говорих с лекарите...“, каза кметът.

Според него в тази сграда има значителни разрушения на три апартамента, в повечето от останалите жилища са останали без прозорци.

„Започва работа комисията, която трябва да изясни дали са повредени носещите конструкции на сградата. Когато бъдат направени изводите ще започнем възстановяване на разрушените апартаменти, за да могат хората да се приберат. Градът ще опита максимално бързо да се възстанови“, добави Кличко.

Детайли за руската атака в Киев

В нощта срещу 8 май руските войски атакуваха района на Киев с бойни дронове иранско производство Shahed-136/131. По данни на украинските ВВС дроновете са били 35 и са атакували от северното направление. Излетели са от военното летище Сешча в Брянска област в Русия.

Противовъздушната отбрана на Украйна е унищожила всички летателни апарати.

Въздушната тревога в столицата и областта е продължила повече от три часа през нощта.

Киевската военна администрация обобщава последствията от вражеската атака на безпилотните самолети. В Святошинския район, вероятно заради паднали отломки от сгради, са повредени 7 автомобила, един се е запалил, ударен е жилищен блок, разбити са прозорци, фасади.

В Соломенския район от резервоар са изтекли 5 тона дизелово гориво, но не е имало пожар. На паркинг са пострадали 15 камиона и 5 леки коли. Възникнал е пожар заради пробита от летящи отломки тръба с газ под високо налягане. Газът е спрян, огънят е потушен.

Жертва на ракетен обстрел в Одеска област

Милата нощ ракети удариха и Одеска област. Има жертва на обстрела – тази сутрин мъж е открит под развалините на склад. Той е работел там като охранител. Ранени са и още трима души.

Става дума за триетажна сграда – склад на продоволствено предприятие, която сериозно е пострадала от удара и се е запалила. Пожарът се е разпрострял на площ от 10 хиляди квадратни метра, гасен е от десетки спасители.

През нощта руски самолети Ту-22МЗ са изстреляли осем крилати ракети Х-22. Освен склада са пострадали и други сгради по Черноморското крайбрежие.

Ракета е ударила почивна станция, има още много разрушения.

По предварителни данни атаката е осъществена по направлението Белгород-Днествовски и Одески регион. Пострадали са обекти от гражданската и туристическата инфраструктура.

Освен разрушената станция са засегнати и пет съседни почивни дома, както и над двайсет частни вили.