Правосъдният министър Крум Зарков е изпратил в прокуратурата съмнителни случаи, при които кандидати за българско гражданство са изпозвали подправени документи.

Това става ясно от прессъобщение на МП.

Подправяни са документи, с които се удостоверява основанието за натурализация, а именно български произход, се казва в писмо на МП до държавното обвинение.

Интересно е и че кандидатите са подали лично молби за натурализация, но тъй като "са посочили едно и също лице за контакти в Република България, считаме че е възможно то да е съпричастно към снабдяването им с използваните подправени официални документи", пишато то правосъдното ведомство.

Клуб Z напомня, че единственото дело за продажба срещу подкуп на български паспорти - срещу бившия шф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившия главен секретар, е в самото си начало и мъчително опитва да върви на първа инстанция.

Иначе акцията срещу тях бе проведена през октомври 2018 г.

Ето и съобщението на пресслужбата на МП:

Министър Зарков сигнализира прокуратурата за фалшифицирани документи на кандидати за българско гражданство

„При изпълнение на възложените със Закона за българското гражданство функции, Съветът по гражданството при Министерството на правосъдието е установил случаи, в които в производствата по българското гражданство са използвани манипулирани/подправени официални документи, с които се удостоверява основанието за натурализация, а именно български произход“, се казва в писмо, изпратено от Министерството на правосъдието до прокуратурата днес.

Експертни справки, изготвени в Националния институт по криминалистика при Министерството на вътрешните работи, са установили, че в конкретни преписки на кандидати за българско гражданство по натурализация са представени подправени документи, в които има вписана българска народност /националност/ на възходящ роднина.

Кандидатите са подали лично молбата за натурализация, заедно с нормативно изискуемите документи, съобразно изискването на чл. 29, ал. 1 от Закона за българското гражданство. „С оглед обстоятелството, че са посочили едно и също лице за контакти в Република България, считаме че е възможно то да е съпричастно към снабдяването им с използваните подправени официални документи, които са използвани с цел придобиване на българско гражданство при изключително облекчените условия на чл.15, ал. 1, т. 1 от Закона за българското гражданство, предвидени за лицата от български произход“, пише още в писмото.

Сигналът от министър Зарков е изпратен за преценка за евентуално осъществяване на състави на престъпления по чл. 308 и/или чл. 316 от Наказателния кодекс.