ПП-ДБ поиска оставката на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов във връзка с опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. От коалицията нарекоха опита за покушение инсценировка.

"Във връзка с отговора на вътрешния министър, отнасящ се до т.нар. атентат. Няколко обстоятелства - още от самото начало изразихме съмнения относно фактите.

Тъй като разследването по това дело се води от НСлС и основен говорител по темата е директорът на службата и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, искам да заявя, че тези наши съмнения налагат извода, че това дело трябва да бъде отнето като разследване от НСлС, защото няма да бъде проведено всестранно, обективно и пълно, коментира Атанасов.

Още при първоначалното изявление от мястото на произшествието на зам.-главния прокурор Сарафов, той „излъга българската общественост и създаде тежка манипулация, като заяви, че в кортежа се е возил главният прокурор и неговото семейство, след което бяха създадени настроения за това, че са застрашени съпругата, децата на главния прокурор“, изтъкна представителят на ПП-ДБ.

Днес в пленарната зала от вътрешния министър разбрахме, че това е „абсолютна лъжа“, добави Атанас Атанасов. „При това положение не можем да бъдем абсолютно сигурни, че разследването ще е обективно и пълно, затова смятаме, че делото трябва да бъде отнето от НСлС и разпределено на друг разследващ орган, който да проведе пълно и обективно разследване. В тази връзка смятаме, и, че Борислав Сарафов  трябва незабавно да си подаде оставката, заради тази „лъжа, която той произнесе в публичното пространство и създаде такива обществени настроения“, заяви депутатът.

По думите на Атанасов Софийската градска прокуратура или градският прокурор с постановление трябва да отнеме разследването от НСлС и да го възложи на друг разследващ орган. 

От ПП-ДБ имали въпроси и към НСО. Колко коли са били в кортежа на главния прокурор, когато е станал т.нар атентат - една или две, тъй като има достатъчно индикации, че става дума за само един автомобил; защо президентът се движи с брониран автомобил с по-ниска степен на сигурност от тази на главния прокурор; защо няма видеорегистратори в колите на НСО, защо автомобилът не беше показан на обществото, на медиите, в момента, в който той беше вече жертва на т.нар атентат, тъй като очевидно става дума, че щетите по него са на ниво „одраскан на паркинга, а не на ниво сериозен атентат“, изброи Ивайло Мирчев.

Към прокуратурата, на базата на казаното от вътрешния министър, също имало интересни въпроси, като: защо Борислав Сарафов е твърдял, че семейството на главния прокурор е пътувало с него; кой е въпросният израелски експерт, пристигнал час и половина у нас преди взрива, както и срещал ли се е той преди с Иван Гешев, какво е консултирал с него и имал ли е този експерт връзка с други компании, с хора, свързани със сигурността в България, „известни застрахователи, например", каза Ивайло Мирчев.

Клуб Z припомня, че още веднага след случката бе съобщено, че самият Гешев няма да дава изявления. Вместо него това правят Сийка Милева, верният му бивш член на ВСС Ясен Тодоров, но най-вече неговият зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

Формално следствието се води от НСлС след възлагане от прокуратурата.

Сарафов описва в мрачни краски случилото се и казва, че извършителят е бил "зъл гений". Това контрастира с изнесеното днес от Иван Демерджиев - че е абсурд с такова взривно устройство, с такива поражения да бъде сериозно повреден такъв автомобил, както и че Гешев не е пътувал със семейството си, каквито внушения се направиха в началото след инцидента.

Спорни бяха изказванията на Сарафов и относно участието на митичен "израелски експерт" в разследването, който непрекъснато потвърждавал техните тези. После се оказа, че такъв не е бил на терена, а само се запознал с представените му от нашите служби факти.

В началото Сарафов изнесе данни за "самоделно взривно вещество", каквото не се ползва от армията или не се прави във военни заводи (не стана ясно дали има предвид не "вещество" а самоделно "устройство").

Това отново говорело "за максимален професионализъм на този, който го е изготвил." В медии се появиха веднага атрактивни слухове как били 5-6 експертите, които били в състояние да го изработят.

Не следващия ден след изказването му, по време на посещение, организирано за медии, говорителят на НСлС Мариан Маринов каза, че нито една експертиза не е готова, включително за устройството или веществото.

Той дори допълни, че се вижда само, че "нещо" е поразило околните дървета.