Върховният съд окончателно осъди двамата машинисти за катастрофата в Хитрино. Това съобщава БТА, цитирайки един от адвокатите по делото - Николай Димитров.

Димитър Махнев получава 15 години затвор, а Радослав Петков 10 г. лишаване от свобода.

Катастрофата в Хитрино стана през декември 2016 г.

Тогава от превозвача "Булмаркет" направиха независимо разследване, в което изтъкваха множество аргументи - че релсовият път е бил в окаяно състояние.

Според обвинителния акт при управление на товарен влак, двамата са нарушили правилата за движение. Композицията е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч. Прокуратурата твърди, че двамата не са изпълнили указанията на предупредителния семафор, който обозначавал скорост от 40 км/ч.

Така се стигнало до дерайлирането на влака, а от удара на цистерните изтече газ, след което последва взрив.

Според съда двамата по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, с тежки телесни повреди са четирима, а други 10 души са със средни телесни повреди.

Двамата са лишени от право да управляват железопътен състав за определен период от време.

Около същинското - наказателно дело имаше и няколко други. Следователи от НСлС писаха жалби, а после опитаха и да осъдят зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който още часове след инцидента ги беше обиждал, че са деквалифицирани, че се интересуват само от ишиас и лумбаго, и че "двама убийци" са на свобода - давайки, според мнозина, напълно неприемливи посоки, в които трябва да работят "независимите" иначе магистрати.