Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британски учен е измислил синтетичен алкохол, който не причинява махмурлук, пише в. "Дейли Телеграф". Професор Дейвид Нът, който е невропсихофармаколог в Imperial College в Лондон, е разработил субстанцията "alcosynth", която имитира ефекта от консумацията на спиртни напитки и дори напиване, но на следващата сутрин няма неприятни симптоми като гадене и главоболие. 

Веществото "alcosynth" е подобно на диазепама, който се използва при нервни разстройства и лечение на алкохолизъм, но за разлика от него не предизвиква зависимост. Новото "алкохолно хапче" не уврежда и черния дроб, така както няколко чаши водка или уиски. 

Професор Нът е разработил и "трезвено хапче", което нарича “chaperone”. То подтиска действието на алкохола и не ви позволява да се напиете, независимо от приетите количества.

Откритията му са посрещнати с недоверие от научните среди във Великобритания, защото през 2009 г. той е уволнен от Националната здравна служба заради публикация, в която твърди, че ездата е по-опасна от екзстазито.

Въпреки проблемите в кариерата, изследователят е убеден, че е открил революционни препарати, които ще помогнат за по-доброто здраве на хората. Проф. Нът посочва, че алкохолът се консумира изключтелно лекомислено и рисковете от него доста често са подценявани.

"Трезвеното хапче" на британския учен не е първото по рода си. Още от 80-те години на 20-ти се правят опити за производство на лекарства, които неутрализират алкохола или отказват хората от употребата му. Проблемът с повечето, е че имат твърде много неприятни странични ефекти. Наскоро датската фармацевтична компания Lundbeck пусна в продажба Selincro, медикамент, който намалява желанието за консумация на алкохол.

Професор Нът признава, че синтезирането на подобни на алкохол субстанции и лекарства, които го обезвреждат, е доста крайно и звучи налудничаво, но по думите му е "голяма стъпка в медицината и фармацията". Като пример той посочва навлизането и употребата на електронни цигари, които заместват истинското тютюнопушене.

Говорител на Търговската камара за виното и спиртните напитки във Великобритания обаче заявява, че тези лекарства няма да бъдат приети добре от Европейския съюз и най-вероятно ще бъдат забранени заради възможни нежелани странични ефекти. 

"Производителите на напитки трябва да разгледат  това като естествен етап в развитието на техните продукти, което в крайна сметка ще им помогнат да се избегнат вредите, които алкохолът причинява на клиентите им", коментира проф. Нът.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.