Испанският журналист от руски произход Пабло Гонсалес (Павел Рубцов), който беше задържан в Полша през февруари 2022 г. по подозрение в шпионаж, вероятно е бил инфилтриран от руското военно разузнаване (ГРУ) в обкръжението на Жана Немцова. За  пише независимият руски уебсайт "Агентство", цитиран от сайта на Радио "Свобода".

Според източник от фондация "Борис Немцов" и познат на дъщерята на убития в Русия опозиционен политик, Гонсалес се е срещнал с Немцова през 2016 г. в Брюксел и е бил поканен на събитията на фондацията.

След ареста полските специални служби получиха достъп до цифровите приложения, използвани от журналиста. От анализа на данните стана известно, че от 2016 г. Гонсалес описва подробно дейността на Немцова и нейните приятели, служители и партньори на фондацията, както и студенти от лятното училище по журналистика, в което той участва .

Източникът на "Агентство" предполага, че по този начин Гонсалес се е отчитал на водещите си офицери в специалните служби. В тях той също така иска да му компенсира разходите, свързани с въвеждането на Немцова в организацията.

Както личи от докладите, вероятният агент е бил особено заинтересован от участниците в лятното училище по журналистика, които идват от Украйна и Съединените щати (един от тях Гонсалес подозирал, че работи за ЦРУ).

Полското разследване е открило в мобилните устройства на Гонсалес писма от Борис Немцов, за които се твърди, че Гонсалес е копирал от лаптопа на Немцова, докато общувал с нея. Поради това разследващите възнамеряват да повдигнат още едно обвинение срещу Гонзалес - за незаконен достъп до информация, е съобщил източник от фондацията на Немцов.

Полската агенция за вътрешна сигурност, която се занимава със случая, не е отговорила на искане за коментар. Жана Немцова също не е отговорила на въпросите на журналистите, позовавайки се на споразумение за неразгласяване, дадено на полските власти.

Олга Шорина, съоснователка на Фондация "Немцов", е казала, че Гонсалес е общувал с лидерите на фондацията и е участвал в редица събития, но не е имал достъп до документацията и поверителната информация на фондацията.

Гонсалес, която има руско и испанско гражданство, е роден в Съветския съюз. Майка му е дъщеря на испанци, установили се в СССР през гражданската война в страната им през 30-те години на миналия век. От 2014 г. Гонсалес работи като журналист, отразявайки анексирането на Крим и подкрепяния от Русия сепаратистки бунт в Донбас. Той сътрудничи на испанския вестник "Публико" и на агенция ЕФЕ, на телевизионния канал "Ла Секста", на "Гласът на Америка", "Дойче веле" на баските издания "Наиз" и "Гара".

Малко преди руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Службата за сигурност на Украйна изгони Гонсалес от страната. Четири дни по-късно Гонзалес той беше задържан в полския град Пшемисл, близо до границата с Украйна. Полските власти не коментираха подробно ареста, като само казаха, че според тях журналистът е работил за руското военно разузнаване (ГРУ).