Министър-председател: Николай Денков. Министър на финансите: Асен Василев. Министър на вътрешните работи: Андрей Янкулов. Министър на правосъдието: Милен Матеев. Министър на енергетиката: Радослав Рибарски. Без Кирил Петков.

Това са част от знаковите имена, които обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" трябва да обсъди и одобри като проектосъстав на правителството си с втория мандат. И да предостави на ГЕРБ преди връчването на първия мандат. Това научи Клуб Z от преговорните екипи. Формално е даден мандат на акад. Денков да представи екипа си и структурата.

От неокончателния списък става явно, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е отпаднал като кандидат за изпълнителната власт, като преди това се спрягаше за вицепремиер по еврозоната, Шенген и службите за сигурност.

Отпаднал е и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов като МВР министър, но името му бе спрягано без решение на ръководните органи на ДСБ. Асен Василев обаче остава твърдо министър на финансите, а от ДБ не предлагат свои ярки кадри.

Ето и проектоминистрите (с уговорката, че съставът не е окончателен):

Министър-председател - Николай Денков.

Министър на финансите - Асен Василев.

Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов, адвокат по наказателно право, част от екипа на АКФ.

Министър на правосъдието - Милен Матеев, бивш депутат от ПП и председател на комсията по правни въпроси.

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски, депутат от ПП.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков, депутат от ПП, бивш зам.-министър.

Министър на външните работи - Ирена Димитрова, бивш зам.-министър.

Министър на иновациите - Даниел Лорер, депутат от ПП, бивш министър.

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков, дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество за "въздушните линейки" - "Хели Мед Сървиз".

Министерство на образованието и науката - проф. Генка Петрова, бивш зам.-министър.

Министерство на отбраната - Тодор Тагарев, бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета "Петков".

Министерство на труда и социалната политика - Иван Кръстев, бивш зам.-министър.

Министерство на икономиката - Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов.

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, бивш зам.-министър.

Министерство на земеделието - Христо Даскалов, бивш директор на БАБХ.

Министерство на околната среда и водите - Юлиан Попов, бивш служебен министър.

Министерство на туризма - Гергана Кабаиванова, управител на фондация.

Министерство на културата - Яна Генова, културолог.

Министерство на спорта - Димитър Илиев, автомобилен състезател.

Очакването е, че президентът Румен Радев ще обяви тази седмица, че вика партията първи мандатоносител за връчване на мандата. По конституция той се получава от излъчения от нея кандидат за министър-председател. Затова и от ГЕРБ настояха миналата седмица да получат проектокабинета на обединението до неделя - за да имат време за обсъждане на имената до този вторник, когато е първият работен ден и да вземат решение дали ще предложат свой кабинет или ще подкрепят този на втория мандатоносител. 

В същото време от формацията на Бойко Борисов продължиха да дават разнопосочни сигнали. След "изтичането" на имената на Денков, Петков, Василев и Атанасов, съответно като министър-председател, вицепремиер за еврозоната, Шенген и службите, вицепремиер по плана за възстановяване и министър на финансите и министър на вътрешните работи, Борисов коментира, че съпредседателите на "Продължаваме промяната" трябва да се отдръпнат, както той сам бил направил, въпреки че по-подходящ за премиер от него нямало. И това, след като малко по-рано бе заявил, че няма против, стига и негови министри като Томислав Донечев, Делян Добрев, Красимир Вълчев да са в този кабинет. Последното обаче противоречи на решението на ПП-ДБ да не подкрепя не само мандата на ГЕРБ, но и управление, в което ГЕРБ участва.

Теменужка Петкова пък разкритикува и вариантът Денков министър-председател, а политическите му началници Петков и Васислев негови подчинени. Председателят на парламента Росен Желязков коментира вчера, че той лично нямал нищо против Василев да е министър на финансите. Последва коментар и от Тома Биков - нямало как бившият финансов министър в кабинета "Петков" да заеме пак този пост, а всичко се въртяло около това дали съпредседателите на ПП ще са в изпълнителната власт. Своята "лепта" даде и Делян Добрев, за да изрази също лично мнение - ГЕРБ не трябвало да управлява с ПП-ДБ, а да премине към план Б - търсене на подкрепа от ДПС, БСП и "Има такъв народ", без "Възраждане", заради позицията й за еврозоната. Мнение изрази и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов - имената на Петков и Василев щели да взривят преговорите.

Междувременно стана ясно, че "Да, България", която е в състава на "Демократична България", е решила да не предлага свои министри в проектокабинета на обединението. Останалите две формации в коалицията - ДСБ и "Зелено движение" - също в последствие.

Днес се очаква заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, на което да се обсъди и одобри (или отхвърли) проектокабинетът. Според вътрешния правилник на групата важните решения се взимат с квалифицирано мнозинство от 2/3.