С 39 гласа "за", един "против" и шестима въздържали се, Столичният общински съвет най-накрая избра за кмет на район "Красно село" Румен Русев. 

Русев, който бе предложен от Карлос Контрера и Борислав Иванов, ще довърши мандата на бившата кметица Росина Станиславова, която бе отстранена от съда заради конфликт на интереси. Той довърши и мандата на Десислава Иванчева като кмет на район "Младост", след като бе задържана през 2018 г.

"Мисля, че предният път, когато се наложи да изпадне район "Младост" в подобна ситуация, след това се справих. Тук чух няколко намека -  сега ще се разписват здраво разрешителни за строеж. Ами да, когато са законосъобразни, ще се разписват. Аз не знам защо трябва да се нарушава законът. Чух ги от лявата страна. Това е супер непочтено към хората, които искат да работят, да строят и да развиват държавата ни и в случая - град София. Ще спазвам всички закони, така както трябва да изпълнява избраният кмет на район, така че надявам се да не разочаровам хората, които гласуваха за мен", каза той.

Румен Атанасов Русев е заместник-председател на Столичния общински съвет. От 2021 г. е общински съветник от листата на ПП "Атака" (на мястото на Волен Сидеров). За зам.-шеф на СОС бе избран на мястото на Борислав Иванов, който бе освободен предсрочно заради поредица от странни прояви, след които свалянето на украинското знаме, видеа с маска от общината и др.

Русев има завършено висше образование в специалност "Инженер по пътно строителство" и специалност "Архитектура". Има опит като заместник-кмет на Столична община - Район "Младост" от 15.03.2017 г. до 04.06.2018 г. Участва в комисиите по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, както и по опазване на околната среда, земеделие и гори. 

Правомощията на отстранената кметица Росина Станиславова бяха прекратени на 28 февруари, когато влезе в сила решението на съда за конфликт на интереси. Последва на 1 март пък и решението на ОИК-Столична за отстраняването на Станиславова. От тогава районът се управлява от един от заместниците на Станиславова – Николай Веселинов.

Предишните три опита за избор на кмет на "Красно село" приключиха безуспешно, като скандалите и обвиненията между съветниците се точеха с часове. Ябълката на раздора - може ли общински съветник да замени до местните избори отстранената Росина Станиславова, или това трябва да е някой от тримата ѝ заместници (каквато беше позицията на председателя на СОС Георги Георгиев). 

След като на няколко заседания общинските съветници спориха и не постигнаха консенсус по предложенията за избор на кмет на района, днес те отново подложиха на гласуване кандидатурите на заместник - кметовете Николай Веселинов и Веселин Кирев, които бяха отхвърлени единодушно. 

По време на заседанието беше отхвърлено и предложението Светла Ваташка да стане кмет на района. От писмо на Николай Веселинов, прочетено по време на заседанието, стана известно, че Ваташка е била назначена наскоро за заместник-кмет на района. 

Председателят на групата "Демократична България - Обединение" в общинския съвет Грети Стефанова коментира пред БТА, че ако се базира на думите на Георгиев, назначението на новия кмет е незаконно.

"Притеснителното е, че предложението на Русев е направено от Борислав Иванов, който демонстративно заяви пред Столичния общински съвет, че иска да членува във „Възраждане“ и е симпатизант на партията", каза още Стефанова.

Според нея район „Красно село“ днес се даде на „Възраждане“. На въпрос защо от групата на "Демократична България - Обединение" не са предложили друг кандидат, тя отговори, че им е казано, че това е незаконно и трябва да се избере само измежду заместник – кметовете. 

Общинските съветници от групата на БСП подкрепиха арх. Румен Русев. Това обяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Мотивите на БСП - "Гражданите на "Красно село" не може повече да са заложници на безотговорността на общинските съветници от "Демократична България" и от ГЕРБ", каза още Таков.