"Влизане като маскиран престъпник, нахлуване в кабинета на кмета, нелегално проникване в компютрите на Столична община, сваляне на знамето на Украйна от фасадата на сградата."

Това не е виц, нито проява на тийнейджър след първа среща с етанола. Това е поредица от действия на заместник-председателя на Столичния общински съвет Борислав Иванов, който както броди из общината с "чорапогащник" с дупки за очите, нахлузен на главата, така е и председател на комисията по обществен ред и сигурност.

Иванов, доскорошен съратник на лидера на "Атака" Волен Сидеров, а сега вече е преориентиран към по-силния на деня - Костадин Костадинов, "Възраждане", е увековечил деянията си в поредица публикации във фейсбук профила си. Заради тях днес групата на общинските съветници от "Демократична България" поиска незабавната му оставка. И се усъмни в психическото му здраве.

Снимка първа. Председателят на комисията по обществения ред си прави селфи. Пред тоалетната. Облечен в сако и риза. С маска на главата. "Аз Избирам Жени, защото съм от Мъжки пол и съм от Възраждане!" - гласи посланието (правопис - оригинален).

Това явно е стартова позиция, преди достигането на крайната цел - кабинетът на кмета Йорданка Фандъкова и сваляне на знамето на Украйна от фасадата, поставено там с решение на СОС.

Втора стъпка - да проникнем в системата. "System is shut down! I'm the system. Търси се пиратско знаме под наем?" - посвещава общинският съветник от "Патриоти за София" следващата снимка:

 "Ще го сваля, когато искам Аз, не когато Вие го дадете! Госпожо кмет, моля идвайте навреме на работа!" Целта е достигната! Повече от веднъж.

Клуб Z научи от екипа на Столична община, че Иванов всъщност въобще не е успял да свали знамето на Украйна. Опитал се е да направи това предишната вечер, но те са го спряли, извикали са общинска полиция и му е бил написан предупредителен протокол. Сутринта пък е поискал достъп до балкона на общината, за да се снима, но не е пипнал украинското знаме. Това, с което се вижда на следващата снимка, по всяка вероятност си го е донесъл сам.

По последни данни, към тази сутрин, Иванов се е "тагнал" пред Френския институт. Чакал Сидеров за съвет как да напише жалба в СДВР, защото вторият имал опит в тези неща.

Съмнения за неговото психично състояние

Засега остава неясно как Иванов системно успява да нахлуе в кабинета на Фандъкова, който се предполага, че трябва да е заключен. Кметицата не е взела все още публично отношение по въпроса.

Такова обаче имат от ДБ. 

"Тази сутрин заместник-председателят на Столичен общински съвет и председател на комисията по Обществен ред и сигурност Борислав Иванов е извършил действия, които са в пълно противоречие с отговорността му като общински съветник и част от ръководството на СОС и Столична община.

Ние, съветниците от групата на Демократична България, настояваме за незабавното му отстраняване от заеманите от него ръководни постове и призоваваме всички политически групи да се противопоставят на тази недопустима хулиганска проява. Приканваме самия Борислав Иванов да си подаде оставката като общински съветник, тъй като извършеното от него е позор за общинския съвет и е в разрез с мандата даден му от софиянци, като техен представител в Столична община. Извършеното от него - влизане като маскиран престъпник, нахлуване в кабинета на кмета, нелегално проникване в компютрите на Столична община, сваляне на знамето на Украйна от фасадата на сградата, поставено там с решение на СОС, е толкова абсурдно, че предизвиква съмнения за неговото психично състояние и възможност да изпълнява задълженията си, за които е избран", пишат в позиция общинарите от коалицията.

"И за да бъде още по-абсурдна ситуацията, имаме случай, когато председател на комисията по Обществен ред и сигурност извършва хулигански прояви в сградата на Столична община", допълват.

Групата на "Демократична България" още днес ще внесе официално искане за отстраняването на Борислав Иванов от постовете на заместник-председател на Общинския съвет, председател на комисията по обществен ред и сигурност и заместник председател на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, както и сигнал до МВР и прокуратурата за извършените от него противоправни действия в сградата на Столична Община.

От ДБ се обръщат и към "Патриоти за София" да приемат решение за отстраняването му от тяхната политическа група.

Ние, ДБ, призоваваме групата на ГЕРБ да преосмисли дали софиянци са им дали доверие да управляват столицата в коалиция с политици, които нямат елементарно уважение към правовия ред и които с цел евтино трупане на популярност са готови да рушат основите на цивилизованото общество и държава.

Доклад

По обяд реакция дойде от председателя на СОС Георги Георгиев (ГЕРБ). От неговия пост във фейсбук се разбира, че е внесъл доклад с искане за отстраняването на Иванов като заместник-председатетел на съвета и председател на комисията.

"Освен председател на Столичния общински съвет аз съм юрист и университетски преподавател по право. Намирам за недопустимо поведението от вчера и днес на зам.-председателя на общинския съвет Борислав Иванов, който наскоро заяви желанието си за присъединяване към ПП "Възраждане", пише още Георгиев. 

Развръзката

Малко по-късно през деня самият Борислав Иванов обяви пред БТА, че ще подаде своята оставка като зам.-председател и председател на комисията по обществен ред

"Не съм против знамето, не съм против Украйна, считам за нередно флаг на чужда държава да виси от балкона на кмета на Столичната община", заяви Иванов.