Желание за мъст и лъжите на довереник. Това са причините за решението на руския президент Владимир Путин през февруари-март 2021 г. да започне да планира войната в Украйна, съобщава разследващият журналист от "Вьорстка" Иля Жегульов*.

През изминалата година той е провел по темата множество интервюта с настоящи и бивши служители на Москва и Киев. 

Как Путин намразва Зеленски

През 2014 г. проруският украински политик Виктор Медведчук, който е много добър приятел на Путин, започва да участва в организирането на преговорите на Тристранната контактна група (Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), довели до подписването на Минския протокол (първият договор от Минските споразумения, целящи да прекратят войната в Донбас).

Малко преди края на управлението на Петро Порошенко през май 2019 г., приближеният на Медведчук бизнесмен Тарас Козак придобива три телевизионни канала. По-късно те се оказват препъникамък между Володимир Зеленски и Медведчук (респективно - Путин).

Но новоизбраният президент на Украйна от самото начало не одобрявал Медведчук. По думите на приближен до Зеленски проруският политик "само използвал връзките си, за да заработва пари". Още на първия телефонен разговор между лидерите на Киев и Москва, държавният глава на Украйна настоял Андрий Ермак да замени Медведчук в преговорния процес. Първоначално Путин харесвал Зеленски и се съгласил. Смятал, че с бившия актьор може да бъде постигнато политическо разрешение на конфликта, което да е в интерес на Русия. В първите си месеци като президент Зеленски действително възприема помирителен тон с Москва и изразява готовност да търси компромис.

До срещата на двамата лидери през декември 2019 г. в Париж. Тогава е разбита надеждата на руския президент, че може да се възползва от наивността на колегата си.

"Путин слезе от планината, за да приеме капитулацията на Украйна, но всъщност се оказа в ролята на изоставена булка", обясни Александър Харебин, един от "архитектите" на външнополитическата стратегия на кабинета на Зеленски.

Според източници на Жегульов Путин се обидил от отношението на Зеленски по време на съвместната им пресконференция. Докато руският президент изтъквал необходимостта стриктно да се спазват Минските споразумения, бившият актьор усмихнато поклащал глава. Когато опитният политик обърнал внимание на специалния статус на окупираните територии, Зеленски дори покрил устата си с ръка, за да не се разсмее.

"Путин получи публичен шамар. И това може да е било травматично преживяване", твърди Харебин.

От изражението на лицето на руския президент може да се предположи, че той е изпитал силен дискомфорт от динамиката на пресконференцията - той дори не поглеждал към Зеленски и често проверявал документите си. Това е последната среща между двамата лидери. Жегульов обснява, че след нея Путин заложил на "меката сила", като инструмент за постигане на целите си.

Зеленски vs. Медведчук

Виктор Медведчук отново се превърнал в основна фигура на Кремъл. Той и влиятелните в Източна Украйна телевизионни канали на неговия приближен Козак. Те отразявали проруските възгледи на собствениците си, обяснява медийният експерт Отар Довженко. По думите му там често се разпространявали опорни точки като: 

"Никой не е нападал Украйна"; 

"Води се гражданска война, за която Украйна носи вина";

"Просто трябва да се сприятелим с Русия"; 

"На "Майдан" беше извършен въоръжен преврат".

Телевизионните канали критикували политиките на Зеленски, като се фокусирали върху нарастващите цени на жилищата и социални проблеми. Рейтингът на държавния глава започнал да пада, докато подкрепата за партията на Медведчук "Опозиционна платформа за живот" да се увеличава.

На местните избори през октомври 2020 г. проруската група печели първо място в цели шест области в Източна и Южна Украйна. Въпреки че на национално ниво формацията на президента "Слуга на народа" печели най-много гласове, тя се представя много по-слабо от очакваното. 

Така през февруари 2021 г. в Украйна била проведена специална операция, чиято цел била неутрализирането на Медведчук. Затворени били телевизионните канали на Козак "112 Украйна", "NewsOne", "ZiK". 

Решението за забраната било взето на спешно свикан Съвет за национална сигурност и отбрана. Тогава от канцеларията на президента обяснили, че медиите са използвани като "инструменти на чуждестранна пропаганда в Украйна". Киев повдигнал въпроси и по отношение на финансирането им.

Мерки били предприети и пряко срещу Медведчук и съпругата му - Службата за сигурност на Украйна (СБУ) започнала да ги разследва по обвинения за финансиране на терористична дейност. На 11 март 2021 г. била проведена специална операция в обекти на бензиностанциите "Glusco" - компания, която също е свързана с фамилията Медведчук.

Последната капка и лъжливия Медведчук

Три източници, приближени до руския президент, потвърдили пред Жегульов, че именно разрушаването на медийната империя на Медведчук и разследването на СБУ подтикнали Путин да се откаже от "меката сила" и да стартира подготовка за военната операция.

"Той (Путин) го прие като лична атака. Медведчук и неговите канали бяха като мост и надежда по някакъв начин да се разреши ситуацията чрез политически средства. И изведнъж Украйна започна да ескалира. "О, решихте да ескалирате? Не разбирате ли с кого си имате работа?", обяснява източник с контакти в Кремъл.

Решението на Путин за инвазията било повлияно и от самия Медведчук, който редовно разказвал на руския президент как мнозинството от украинците са проруски настроени. Путин не поставял под съмнение историите на приятеля си. Нещо повече - по данни на "Файненшъл таймс" държавният глава го гласял за бъдещ лидер на Украйна.

"Вместо да направят изводи за адекватността на получената информация, да анализират и да видят очевидната картина, че те не са желани тук, негодуванието и гневът замъглиха зрението им", обяснява Харебин.

Медведчук не можел да си представи, че Путин ще използва неговите данни, за да организира "специална военна операция".

"За Медведчук решението да се започне война се оказа най-катастрофалния сценарий", свидетелства източник, близък до Путин.

Когато през февруари-март 2021 г. Путин взел решението за войната, той не се консултирал с никого. Единственият човек, който имал постоянен пряк достъп до президента, бил неговият приятел Юрий Ковалчук. Двама източници потвърждават, че той ​​също изиграл решаваща роля в убеждаването на държавния глава в правотата на военните действия.

Ковалчук ​​никога не е крил антизападната си нагласа и вероятно е повлиял на президента. Контактите между двамата нараснали особено много по време на пандемията - Ковалчук на практика останал да живее в Кремъл, защото не искал да се подлага на строгия карантинен режим при срещите си с Путин.

"Путин в този момент беше ограничен в общуването с адекватни хора. Опитваше се да не се среща с никого, а ако се срещнеше, през 14-те дни на карантина хората до такава се озверяваха, че не можеше да се получи нормален разговор", обяснява запознат източник пред "Вьорстка".

Ковалчук успял да ​​убеди Путин, че Европа е разделена от противоречия и че сега е най-подходящият момент за спецоперацията. Това обяснява източник на Жегульов, който е близък до Кремъл.

Още през април 2021 г. били проведени първите заплашителни руски военни учения край границата с Украйна. Самата подготовка протичала тайно, но още през лятото на 2021 г. разговорите за възможна война станали ежедневие сред "придворните" на Кремъл. На 12 юли 2021 г. сайтът на президентството публикува статията на Путин, озаглавена "За историческото единство на руснаци и украинци". Според запознат източник текстът бил редактиран многократно, като в един от вариантите му дори била включена директна заплаха за война. В крайна сметка тя не била допусната до окончателната версия.

В доклад на британския Kралски институт за изследване на сигурността и отбраната (RUSI), публикуван на 29 март 2023 г., се посочва, че ФСБ се е готвила за окупацията на Украйна от юли 2021 г. За целта се нагърбило 9-то управление на отдела за оперативна информация. Агентите му, които от няколко десетки изведнъж нараснали до над 200 души, били разделени по области в Украйна. Някои се занимавали с въпроси, свързани с украинския парламент, други - с критичната инфраструктура.

Източник обяснява, че през декември 2021 г., три месеца преди войната, вече се водили дискусии как Украйна да бъде разделена между приближените на властта корпорации. Според плана по една държавна или частна компания трябвало да отговаря за развитието на всяка отделна област. В средата на февруари 2022 г. се провело тайно заседание на влиятелния експертен Съвет по външна и отбранителна политика. Един от присъстващите бил политолог с контакти в Кремъл, който съобщил, че спецоперация за смяна на режима в Киев ще започне до седмица. По думите му тя щяла да приключи много бързо.

"Това е удивителна война, практически целият елит е против нея"

Простите изчисления показват, че руснаците не са били подготвени за продължителна война.

"Страна от 44 милиона души не може да бъде превзета от армия със 160 000 души", посочва източник, близък до Киев. "Ако започнете такава операция с такива сили, вие разчитате на масовото сътрудничество между лоялни украинци и Русия. И операцията беше изградена, обмислена и разработена на базата на тази предпоставка".

Министър на отбраната би трябвало да разбира това по-добре от всички. Но руският военен министър Сергей Шойгу "бил възхитен от решението на Путин", посочва Жегульов.

"Той не разбираше състоянието на армията и не се интересуваше. Той вярваше, че Путин знае нещо, което самият той не знаеше. И наистина смяташе, че няма да се случи нищо кой знае колко по-сериозно от анексирането на Крим", твърди стар личен приятел на Путин.

Според източници на Жегульов много специалисти от силите за сигурност все пак били против войната. Това става ясно от писмо на генерал-полковник и председател на "Общоруското офицерско събрание" Леонид Ивашов и публикации на експерти от Министерството на отбраната.

"Това е удивителна война, практически целият елит е против нея. Говоря с началници в Русия, няма нито един човек от висшите ешелони на властта, който да е "за". Но те разбират, че трябва да работят в отбор", обяснява бивш служител на Кремъл.

На тези, които им е трудно да го осъзнаят, се обяснява по недвусмислен начин. Източник на "Вьорстка" разказва историята на "високопоставен служител" от Държавната дума, който през пролетта на 2022 г. се срещнал с "архитекта" на вътрешната политика на Кремъл Сергей Кириенко и обявил, че иска да напусне.

"На следващия ден агенти на ФСБ дойдоха при жена му, силите за сигурност посетили бизнеса на сина му. Седмица по-късно служителят се върна при Кириенко и казал, че е променил решението си и не желае повече да напуска. "Това е добре", усмихнат му отговорил Кириенко и небрежно започнал да обсъжда планове за бъдещето", разказва Жегульов.

---

* Иля Жегульов е бивш специален кореспондент на "Форбс", "Медуза" и "Ройтерс". Автор е на книгата "Ходът на царя: Тайната борба за власт и влияние в съвременна Русия. От Елцин до Путин". В нея Жегульов разказва за висшите служители на Кремъл, взели ключови решения през последните години от управлението на Борис Елцин, включително и избора на Владимир Путин за негов приемник.