Намиращият се в руски затвор руски опозиционер Алексей Навални съобщи, че от делото за екстремизъм, което се води срещу него, е било отделено ново дело за тероризъм, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Следователят ме уведоми, че срещу мен е било образувано ново дело за тероризъм и че ще бъда съден от военен съд", каза Навални.

Той определи новите обвинения за "абсурдни" и посочи, че заради тях може да получи 30-годишна присъда.

Московският съд разглежда молба на следователите за ограничаване на срока, в който Навални може да се запознае с материалите по делото за екстремизъм.

Следовател от съда също така съобщи, че единадесет души са били обявени за международно издирване по делото за екстремизъм срещу Навални.

"Разследването по делото срещу Навални засяга екстремистка асоциация. Във връзка с него има 11 души, които са обявени за международно издирване", каза следователят.

През 2021 г. Навални беше осъден на три и половина години затвор заради нарушаване на условията на по-рано наложена условна присъда. Ефективната присъда бе наложена на опозиционера, след като той се върна в Русия от Германия, където беше на лечение, след като бе отровен от агенти на ФСБ.

Същата година московски съд го осъди на девет години в наказателна колония със строг режим по обвинения в измама при набиране на средства за предизборна кампания и за обида на съдия.