Скопският външен министър Буяр Османи разгневи българските евродепутати с думите, че българската общност в Република Северна Македония (РСМ) се състои от 3500 души.

Той говори пред Комисията по външни работи в Европейския парламент в Брюксел.

Такива са резултатите от последното преброяване в РСМ. В действителност обаче нещата са съвсем различни, каза пред Клуб Z Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Всички източници на тази планета показват, че в исторически план мнозинството от хората, живели в географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната съдба през 1944 г., с много насилие и много пропаганда, голяма част от тях се самоопределят като етнически македонци. Но те са запазили своите български корени и много голяма част от тях са поискали българско гражданство. Ние знаем, че над 120 000 граждани на РСМ имат въз основа на българския етнически произход българско гражданство“, изтъкна той.

И допълни, че днес в РСМ има огромен страх човек да заяви публично българската си идентичност. Това води до подлагане на голям тормоз, срещу децата на тези хора в училище, на работното място, при кандидатстване за работа. Това води до дискриминация.

По време на дискусията обаче Ковачев бе категоричен, че всички очакват РСМ да бъде приета в ЕС колкото се може по-скоро. Според него това би помогнало да се преодолеят проблемите от миналото.

Властите в Скопие са си поставили за цел страната да бъде изцяло готова за влизане в ЕС през 2030 г., каза Буяр Османи.

И се обърна към „българските приятели“ с думите, че в РСМ не са забравили за задълженията си по Договора за добросъседство със страната ни и двата протокола. Лично Османи наблюдава работата на работните групи за изпълнение на взаимните задължения.

„Скоро ще представим резултатите от тяхната работа по езика на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма“, увери дипломат номер 1 на Скопие.

Той се надява скоро да има ново правителство в София, с което да бъдат договорени условията за конструктивен диалог, основан на взаимно признание и уважение.

„Тревогата ни в България е, че през последната година езикът на омразата в РСМ практически премина в действия на омразата. На цялата европейска общност вече са известни случаите с нападения срещу клубове на Българските граждански организации, срещу представители на тези организации, включително опит за убийство“, заяви българският евродепутат Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП), който е бивш посланик в Скопие.

Той припомни, че българите трябва да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията на РСМ. И попита:

„Ще допуснете ли в работната група, която работи по тези конституционни промени, представители на българските граждански организации в Северна Македония?“

Йорданов разкритикува Скопие заради антидемократичен и антиконституционен по думите му закон, забраняващ българските организации. Отгоре на всичко той действа със задна дата, което е недопустимо в правото.

Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) разкритикува скопските власти, че докато забраняват българските организации, позволяват спокойно да действа Изследователският център за реална лингвистика „Божидар Видоевски“. Патронът му организирал в Македония сръбско четническо движение. То било командвано от Дража Михайлович, който се бори Югославия да бъде федеративна монархия на три народа – сърби, хървати и словенци. Четниците смятали македонците за сърби, а Македония – за Южна Сърбия.

Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) бе доста по-мек. Той изрази надежда РСМ да продължи работата си по важните теми. И обяви, че тези дни се очаква много солиден доклад на Европейския парламент, който ще изпрати силен сигнал на подкрепа към Скопие.

Буяр Османи, който започна встъпителното си слово на английски език, обяви, че ще отговаря на поставените му въпроси на македонски. Още повече на този език е подписан договорът между РСМ и „Фронтекс“.

Той се похвали, че със своя преход РСМ, която е сложна държава от гледна точка на етническия, културен и религиозния си състав, е пример не само за Балканите, но и за Европа.

„Аз съм министър на външните работи и съм представител на втория по големина етнос в държавата. (Османи е етнически албанец – б.р.) Това отразява постиженията ни по Рамковото споразумение от Охрид. А именно културния диалог и компромисите. Водим се от принципа, че различията между държавниците и политиците, е, че държавниците мислят за следващите поколения“, каза той.

По думите му двустранните договори с България и Гърция са резултати именно от тази дейност.

„Все още виждаме политици, които провокират обществото. То все още страда от притеснения. Целта на тези политици е да спечелят няколко допълнителни гласа. Целта на РСМ е да създаде перфектно общество, държава, където да няма разлика в отношението към всички общности, включително българската", изтъкна министърът.

Самият Османи неведнъж се е срещал с българската общност в РСМ и е обяснявал намеренията на властите.

„За нещастие, има политически структури, атакуващи междуетническите отношения и договора с България. Това са влиятелни политически партии. Ето защо трябва да сложим край на този порочен кръг, да отправим послание като държавници. Важно е какво ще се случи не на следващите избори, а със следващите поколения“, каза Османи за политическия климат в РСМ.

Той не спомена конкретни партии и политици. На неколкократни настоявания на Клуб Z след дискусията Османи призна, че става дума за ВМРО-ДПМНЕ – главната опозиционна сила в страната му.