Две нови проучвания показват изненадващи резултати за ChatGPT и възможностите му свързани с фондовия пазар. 

Едното изследване сочи, че ChatGPT изглежда е способен да разбира и интерпретира изявленията на Федералния резерв на Щатите.

Другото пък показва, че изкуственият интелект дори проявява способност да предвижда движенията на фондовия пазар използвайки корпоративни новини.

Малко повече за изследванията

За първото проучване съобщава Business Insider. То е проведено от Федералния резерв на Ричмънд и установява, че ChatGPT-4 може да подрежда изявленията на Федералния резерв в пет категории по начин, който е близък до този на човешките читатели.

Резултатът от теста надминава този от други модели на изкуствен интелект. ChatGPT успява правилно да категоризира изявленията и отговорите му съвпадат с тези дадени от човешките читатели в повечето случаи.

В друго проучване от Университета на Флорида пък, професорът по финанси Алехандро Лопес-Лира, казва, че големите езикови модели като ChatGPT могат да бъдат полезни при прогнозирането на цените на акциите

Той използва ChatGPT, за да анализира новинарски заглавия и да определи дали са добри или лоши за дадена акция. Опитите му установяват, че способността на ChatGPT да предсказва посоката на цената на акцията на следващия ден е по-добра от чисто случайната.

Този експеримент е показателен за обещанията, свързани с най-модерния изкуствен интелект: 

С по-големи компютри и по-добри масиви от данни - моделите на изкуствен интелект като ChatGPT могат да проявят изненадващи възможности, които не са били първоначално планирани при създаването им.

От друга страна, ако ChatGPT интерпретира успешно заглавията на финансовите новини и анализира правилно как те могат да повлияят на цените на акциите, това може да застраши множество високоплатени работни места във финансовия сектор. 

Според банката Goldman Sachs около 35% от работните места във финансовата индустрия са изложени на риск да бъдат автоматизирани от изкуствен интелект.

Нека обаче все пак не бързаме. 

Експериментът също показва и колко далеч са така наречените "големи езикови модели" от възможността да изпълняват множество финансови задачи.

Например, експериментът не включва целеви цени, нито пък моделът прави някакви математически изчисления. Всъщност технологиите в стил ChatGPT често си измислят числа.

Лопес-Лира заявява, че е изненадан от резултатите и добавя, че те предполагат, че опитните инвеститори все още не използват машинно обучение в стил ChatGPT в своите стратегии за търговия.

Какво точно представлява експериментът?

В експеримента Лопес-Лира и партньорът му задават на ChatGPT3.5 над 50 000 заглавия на публикации свързани с публични акции търгувани на Нюйоркската фондова борса, Nasdaq и борса за акции с малка пазарна капитализация. 

Статиите започват от октомври 2022 г., което е след датата на прекъсване на данните за ChatGPT, а това означава, че изкуственият интелект не е виждал или използвал тези данни при обучението си.

Към заглавията те добавят следната подкана към ChatGPT3.5:

"Представи си, че си финансов експерт. Ти си финансов експерт с опит в препоръчването на акции. Отговори с "ДА", ако новините са добри, с "НЕ", ако новините са лоши, или с "НЕ ЗНАМ", ако не си сигурен. След това развий темата с едно кратко и синтезирано изречение на следващия ред."

След това изследователите разгледали поведението на акциите през следващия ден на търговия.

В крайна сметка Лопес-Лира установява, че моделът се справя по-добре в почти всички случаи, когато черпи информацията си от заглавие на новина.

Той открива също, че вероятността моделът да се справи толкова добре, като правилно предскаже движението за следващия ден на случаен принцип, е по-малка от 1%, в сравнение с тази, когато се базира на новинарски данни.

Професорът също споделя, че хедж фондове вече са се свързали с него, за да научат повече за изследванията му и, че няма да се изненада, ако способността на ChatGPT да предсказва движението на акциите намалее през следващите месеци, когато институциите започнат да вграждат тази технология.

Какъв е рискът от анализиране на фондовия пазар с ChatGPT?

Един от рисковете е възможността за неточни или непълни данни.

Макар ChatGPT да може да анализира различни фактори, винаги съществува риск да липсва или да е невярна някоя критична част от информацията. Това може да доведе до неточни прогнози и лоши решения за търговия.

Неизненадващо, един от другите рискове за анализ на фондовия пазар с Chat GPT е потенциалът за пристрастие. 

Не трябва да се забравя, че алгоритмите на изкуствения интелект са толкова точни, колкото са точни данните, върху които се обучава. 

С други думи, внимавайте и не разчитайте на машината да взема финансови решения вместо вас.

Източници: 

Проучване от Федералния резерв в Ричмънд - Can ChatGPT Decipher Fedspeak? by Anne Lundgaard Hansen, Sophia Kazinnik :: SSRN

Business Insider - ChatGPT Can Parse Fed Statements and Predict Stock Moves, Studies Say (businessinsider.com)

Проучване от професора Алехандро Лопес - Can ChatGPT Forecast Stock Price Movements? Return Predictability and Large Language Models by Alejandro Lopez-Lira, Yuehua Tang :: SSRN

Goldman Sachs report - A.I. automation could impact 300 million jobs – here’s which ones (cnbc.com)

Destination URL to Financer: Инвестиране в акции – предимства, рискове и особености 2023 (financer.com)