Няма да подкрепим предложения проект за бюджет от служебния кабинет. В него има необосновани разходи, занижени приходи и той е антисоциален по своя характер. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Нинова посочи, че ще настояват да се предвиди увеличението на минималната работна заплата за 500 хиляди работещи бедни от 1 юли т.г. на 850 лева и майчинството за втората година да е колкото минималната заплата, както и след безплатните учебници за децата да има и безплатни лекарства.

"Ще представим своите предложения, финансово обосновани, откъде да дойдат приходите за тях", допълни тя.

Нинова коментира, че "притискането" на дефицита под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната е неприемливо за БСП. Тя отбеляза, че социалистите винаги са настоявали и за по-висок дефицит, за да може хората и бизнесът да преодолеят кризата по-лесно.

"С тези капиталови разходи, със занижаването на приходите от държавните дружества, 6,4% (колкото предлага служебното правителство) е нереално завишен дефицит с разходи, срещу които не стои обосновка. Затова по наши изчисления на този етап дефицит между 4 и 4,5% е абсолютно реален, възможен и не представлява опасност за финансовата стабилност на страната", допълни тя.

Нинова посочи, че от партията ѝ виждат необосновани разходи в капиталовите разходи. Тя коментира, че 10 млрд. лева за капиталови разходи са доста в сравнение с предвижданите в предходни години, а и практиката показва, че те не се изхарчват, още повече че тук става дума за 10 млрд. лева само за половин година, а не за цяла. Тя посочи също, че няма никаква обосновка за какви проекти са тези разходи.

Лидерката на БСП отбеляза, че са планирани с 1 млрд. лева по-малко приходи от това, че служебното правителство променя решението на предишния редовен кабинет от държавните дружества да се събира 100 процента дивидент и предвижда 50 процента.

Нинова определи като абсурдно, че се залагат харчове по целия План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в разходната част, без да са предвидени в приходната, т.е. без да има сигурност, че тези пари ще дойдат до края на годината.

Затова от БСП настояват служебните министри да представят списък за проектите, които ще финансират с предвидените 10 млрд. капиталови разходи, както и министърът на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега.

Тя отбеляза, че от БСП имат въпроси към финансовия министър - вярна ли е информацията, че за първите месеци на годината са изхарчили повече от предвиденото по закон и че първият транш от парите по ПВУ не е изхарчен по предназначение.

"Ако всичко това се окаже истина, служебният кабинет иска да им узаконим беззаконията, направени до този момент. Няма как да стане. Настояваме това изслушване да се направи в Народното събрание в открито заседание, което да се излъчва пряко", добави тя.

Относно разговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), лидерката на БСП повтори, че ако ги поканят за подкрепа на правителство, ще отидат на среща и ще направят вътрешнопартийно допитване сред членовете си по въпроса.

"Засега преговарят само първите две сили, ще изчакаме. Виждаме, че днес имат напредък, вече говорят за управленска програма, може да съставят правителство. Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съставят правителство, ние ще бъдем опозиция на това правителство", заяви лидерката на БСП.