Европейската комисия стартира първия по рода си процес за регистрация на нуждите от закупуване на природен газ за местните компании в блока. Механизмът, известен още като AggregateEU, ще позволи подготовката на началото на процеса по общо закупуване на газ на ниво Европейски съюз. Това съобщиха днес на сайта на Комисията. 

Механизмът е ключов крайъгълен камък на блока за подготовка за следващата зима, за презареждане на газовите хранилища по координиран начин, така че Ес да може да използва своята т.нар. колективна пазарна сила, за да договаря по-добри цени с международните доставчици. 

Компаниите имат една седмица - до края на деня на втори май, за да регистрират първоначалните си данни за евентуалните количества, от които ще имат нужда. След подаване на тази информация, обемите ще бъдат обобщени и обявени на търг на световните пазари. Третата фаза е съпоставка на получените оферти и започване на преговори с евентуалните доставчици за покупка.

Тук трябва да се знае, че Комисията ще бъде само посредник, реалните преговори ще се водят от компаниите и от доставчиците. Първите споразумения се очакват още преди започването на лятото. 

Допълнителни търгове ще се провеждат редовно на всеки два месеца през следващия 12-месечен период. 

Припомняме, че държавите-членки се договориха да участват в агрегирането по този начин на поне 15% от своето общо търсене на природен газ. В номинална стойност това означава около 14 млрд. кубически метра газ на година. 

"Целите за съхранение и съвместно закупуване на газ бяха договорени през 2022 г. като спешни мерки в отговор на въоръжаването на нейните енергийни доставки от Русия и на безпрецедентните цени на енергията след руското нахлуване в Украйна. Те имат за цел да намалят нестабилността на цените, да осигурят сигурни и предвидими енергийни доставки и да овладеят общата пазарна тежест на Европа. За да се изпълни планът REPowerEU и да се диверсифицират енергийните доставки на ЕС, руският газ е изключен от съвместното закупуване", пишат днес от Комисията.