Цената на природния газ за месец май може да намалее с цели 18% спрямо настоящото предложение и да достигне до номинално изражение от 79-80 лв. за мегаватчас. Това заяви във вторник изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 10 април за утвърждаване на цена за май, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Към момента цената е малко над 98 лв. за мегаватчас. Трябва обаче да се има предвид, че тази цена е без да се отчитат сметките за пренос, ДДС и други конюктурни плащания. Окончателно предложение на държавния доставчик ще бъде внесено в КЕВР на 1 май. Същият ден трябва да бъде и одобрено или отхвърлено от регулатора. По-рано през месец април бе направено предложение за цена през май в размер на 90 лв. за мегаватчас. 

Според Златева за юни се очаква допълнително намаляване с около 4% от майската цена. Директорката на дружеството гарантира, че доставките на газ до края на годината са напълно осигурени и няма да има проблеми с тях. 

Междувременно председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че до две седмици азербайджанската газова компания "СОКАР" ще получи лицензия за дейността търговия с природен газ. 

По същество заключението на КЕВР е, че параметрите, заложени от "Сокар" в бизнес плана за периода 2023-2027 г., осигуряват необходимите материални и финансови ресурси за изпълнение на лицензионните му задължения във връзка с дейността търговия с природен газ.

Иван Иванов отбеляза, че това още повече засилва позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.