Страните членки (Съветът) включиха днес 25 лица и 8 образувания от Сирия в санкционния списък на ЕС.

Голяма част от физическите лица са роднини на президента Башар Асад.

Повечето от санкционираните лица и образувания са отговорни за производството и трафика на наркотици, най-вече - на каптагон. Търговията с амфетамин се е превърнала в бизнес модел под ръководството на режима в Дамаск. Благодарение на този модел се обогатяват най-приближените до режима кръгове, а на самия режим се осигуряват приходи, допринасящи за способността му да поддържа политиката си на репресии към цивилното население.

По тази причина Съветът включи в списъка имената на различни членове на фамилията Асад. Сред тях са и редица братовчеди на президента Башар Асад, ръководители и членове на милиции, свързани с режима, и бизнесмени в близки връзки с управляващата фамилия, както и лица, свързвани с армията и военното разузнаване на Сирия.

В списъка са включени и частни охранителни дружества, действащи на територията на Сирия. Такива са Al-Jabal Security and Protection, Castle for Security and Protection и Aman for Protection and Security, както и свързани с тях лица и образувания. Тези дружества действат и като параван на свързаните с режима милиции и им оказват подкрепа чрез дейности като набирането на членска маса.

Същевременно Съветът включи в списъка и руското инженерно-строително дружество “Стройтрансгаз” и Gecopham– образувание, контролирано от Министерството на нефта и минералните ресурси на Сирия. Те са санкционирани зарази оказването на подкрепа на режима.

Действащите  санкции на ЕС нямат за цел да спъват предоставянето на хуманитарна помощ на който и да е район в страната. Те не забраняват износа на храни, лекарства или медицинско оборудване от ЕС за Сирия и не са насочени срещу здравната система на страната. Режимът на санкции включва широк спектър от хуманитарни изключения, за да се гарантира достигането на хуманитарна помощ до всеки район в страната. След трагичното земетресение от 6 февруари 2023 г. вече съществуващите хуманитарни изключения бяха допълнително подсилени, за да се улесни още повече бързото предоставяне на хуманитарна помощ на сирийското население.

Съветът наложи санкции и на 8 лица и едно образувание, отговорни за тежки нарушения на правата на човека в Иран.

Въведени са ограничителни мерки върху Ariantel - ирански доставчик на мобилни услуги, допринесъл за системата за наблюдение на телекомуникациите, разработена от режима в Техеран с цел задушаване на инакомислещите и критичните гласове в страната.

В списъка са включени също депутати от иранския парламент, членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) и на Кооперативната фондация на КГИР. Фондацията управлява инвестициите на Корпуса и затова носи отговорност за насочването на средства за бруталните репресии на режима.