ЦСКА-София представи идейния проект за новия си стадион на мястото на "Българска армия" на брифинг в БТА. 

Представители на проектантската компания ИПА и изпълнителният директор на "червените" Филип Филипов дадоха подробности и показаха изображения как ще изглежда новата арена в Борисовата градина. 

Планира се капацитетът да бъде за 16 000 души. Това е по-малко от заявените през миналата година седящи места - около 18 хил.

Стойността на строителните дейности ще е за около 80-90 милиона лева, като те изцяло ще бъдат покрити от Гриша Ганчев, неговия син Данаил Ганчев и влезлите наскоро в управлението на клуба представители на основния спонсор Winbet.

Държавата няма да влага пари, тя участва с апорт на земята в новото дружество, което ще изгради и стопанисва стадиона. Отделните сектори са разпределени така: "А" - 2520 зрители, "Б" - 1030 за гости и останалите 3340, "В" - 4540 и "Г" - 4570.

"Надяваме се строителството да започне през есента. Целта е строежът да приключи за 18 месеца. Проектът ще бъде входиран и вече зависи от  институциите кога ще бъде издадено разрешение за строеж", заяви Цветан Петров от компанията ИПА.

Целият стадион ще бъде покрит, като сектор А ще бъде с най-много удобства. Там ще бъдат разположени ВИП ложи в три категории, музеят на клуба, фен магазинът, зала за събития, места за хранене и др.

Помощните игрища пред централната трибуна и паркингът ще бъдат премахнати и тази територия ще бъде върната към парка, като плановете са за автомобилите да се използват обществените паркинг зони на метростанцията и националния стадион "Васил Левски".

От клуба очакват стадионът да вземе "категория 4" на УЕФА - една под максималната, която в този случай е невъзможна заради малкия капацитет на първо място.

От архитектурната компания разкриха още, че на стадиона ще бъдат поставени две светлинни табла, а насипите на секторите "Б" и "Г" ще бъдат запазени, за да не се налага премахване на растителността по тях.

Проектът ще бъде входиран в Столична община и трябва да премине през редица съгласувания през различните инстанции, преди да бъде издадено разрешение за строеж.

Архитектите: 16 хиляди места са напълно достатъчни, може да има правостоящи

„Смятаме, че капацитетът на стадиона е напълно достатъчен, с оглед на факта, че трябва да намерим начин да осигурим най-доброто преживяване за всеки зрител. Тези 16 хиляди места са сертифицирани от УЕФА, но не изключват вариант за добавяне на правостоящи, рече Цветан Петров. - Темата с паркинга е широка разисквана. Държа да отбележа, че и козирката на стадиона покрива всички части на трибуните, без изключение.“

"Взели сме мерки за осигуряване на бюджет, независимо от търговските промени. Вярваме, че можем да се вместим в него“, добави той.

„Стадионът на ЦСКА следва последните тенденции. Помислили сме за феновете в сектори Б, В и Г, включително достъп до храни и напитки, както и различни екрани. По отношение на визията, стадионът на ЦСКА си е уникален. Ще бъдат предоставени необходимия брой ВИП паркинг места. Водим преговори и със Столична община, за да изясним въпроса с транспорта на зрителите. Ще осигурим максималния комфорт на всеки зрител“, каза Петров.

Архитектът обясни, че проектът предвижда бъдат върнати и 20 декара към парка, както и да бъдат насадени 400 дръвчета:

„ЦСКА и държавата ще върнат обратно 20 декара към парка. Това ще върне нормалното движение в Борисова градина. Доста от връзките и алеите са прекъснати в момента. Надяваме се новото съоръжение да подобри състоянието на Борисова градина не само по време на мачовете, а и по принцип. Премахвайки тренировъчните игрища пред стадиона, ще насадим близо 400 дръвчета. Пространството пред стадиона трябва да бъде място, където всички да се забаявляват и да прекарват свободното си време“.

Филип Филипов: Днес е специален ден за ЦСКА

„Днес е специален ден за ЦСКА. Феновете и широката общественост ще имат възможността да се запознаят с проекта на новия стадион. Щастлив съм, че съм тук с хората, които месеци наред работят по този проект.

Силно съм развълнуван, защото моята лична мечта и тази на феновете на ЦСКА става реалност и ще имаме един уникален по рода си за България стадион", каза изпълнителният директор на клуба Филип Филипов.

„Това е максимумът от към капацитет. Ние искаме стадионът да отговоря на четвърта категория на УЕФА, за да играем европейските си мачове там. Другата ни насока е стремежът на всички европейски клубове - за по-голям брой абонаментни карти и да има по-тясна връзка с феновете вече."

Изпълнителният директор коментира и плановете за детско-юношеската школа, предвид и това, че терените пред новия стадион ще изчезнат, а не се казва нищо за изграждане на база в Панчарево:

“По въпроса за детско-юношеската школа, това е един от най-важните въпроси за клуба. Към момента имаме опции къде да преместим школата. Ние имаме желание да имаме школа, която да създава футболисти за първия отбор.

Няма да оставим децата на произвола на съдбата. По-големите възрасти ще изместим изцяло в Панчарево. За по-малките идеята ни е да намерим терен в София, защото е неудобство родителите да ги возят всеки ден до Панчарево.“

Колкото до финансирането на новото съоръжение и управлението на стадиона, той добави:

"Аз не съм специалист по финансите. Клубът търси партньор, който да се заеме организацията и управлението на стадиона. Предполагам, че взависимост от този партньор, който намерим, ще се изплаща и стадиона. Не мога да кажа нищо конкретно за изплащане и така нататък. Финансирането на стадиона е изцяло осигурено от собствениците. Феновете трябва да са спокойни, че стадионът ще бъде построен."

Филипов потвърди, че докато новото съоръжение бъде готово, ЦСКА-София ще играе домакинските си мачове на ст. „Васил Левски“. 

Той увери, че изграждането на стадиона няма да повлияе на функционирането на футболния клуб и на неговия бюджет, като се почне от селекцията.