Премиерът Кириакос Мицотакис поиска от президента разпускане на парламента и парламентарни избори на 21 май. Започна официално предизборната кампания в южната ни съседка, като проучванията дават преднина на управляващите консерватори "Нова демокрация", съобщава БНР.

Президентът ще издаде указ за разпускане на парламента и насрочване на парламентарни избори на 21-ви май, заяви гръцкият премиер. В специално обръщение към нацията той посочи необходимостта от редовно правителство, което да гарантира сигурност в страната:

"За последните 4 години, въпреки трудностите през които преминахме, направихме много. Но предстои още много работа. Остава да се изпълнят още много ангажименти.

Заплатите остават ниски. Здравеопазването все още има рани за лекуване. Държавата трябва да бъде по-ефективна и да дава повече възможности за младите. Това разбира се ще бъдат и приоритетите за следващия мандат".

Основните политически сили Нова Демокрация и Сириза водят дебати, както в медиите, така и сред избирателите, като акцентират на икономическата политика, здравната реформа и привличане на инвестиции.

Последните проучвания запазват преднината от 4 пункта за управляващата консервативна партия Нова Демокрация без възможност за създаване на самостоятелно правителство. Възможни са няколко коалиции, както в десния политически сектор, така и в лявото политическо пространство в зависимост от вота на гърците.

За първи път след промени в законодателството право на вот получават и гърците, които живеят в чужбина.