Бойко Борсов призова днес по време на брифинг, посветен на бюджета, ПП-ДБ да се разберат с тях, да действат заедно и отговорно, а не да предявяват претенции кой да се оттеглел. Той каза, че все пак ще се съгласи да се изтегли външен дълг (макар и с отвращение - както го определи), но да се приеме от парламента лимит на външния дълг, защото иначе през юни държавата щяла да колабира.

Той описа апокалипсис - и попита всички партии - но най-вече ПП-ДБ да кажат какво решение ще предприемат относно заложения дефицит от 6,4%.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че според него при този проектобюджет може да се избира единствено между три варианта:

Вариант 1 - вдигане на данъци. Защото, според него и ГЕРБ, ако остане 6,4 % дефицитът, ще трябва да забравим за еврозоната.

"Второто решение се казва "Симеон Дянков - постна пица!", описа Борисов.

Той пита партньорите, с които преговарят от ПП-и ДБ - да кажат от тия 6,4 % "кои 3,4 % ще отрежем и откъде", за да се стигне до изискуемия таван от 3 на сто дефицит.

Вариант 3 бил:

"Никоя партия не поема отговорност тия бакии да се оправят –и отиваме на избори. Догодина стават 30 млрд. лв. дълг, по-догодина 70 млрд."

Той каза, че "се обръща най-добронамерено към всички" и на няколко пъти дажи градира милиардите:

12, 15, 30, 70... 

По думите му, когато те са упрявлавали, "винаги са държали държавата на излишък".

"Сега ние трябва да натиснем копчето (за гласуване в парламента, б.р.) и да отидем на 12-13 млрд. нов дълг", каза той какво се очаква от ГЕРБ да подкрепи.

"Трябва ли като Денков и аз да кажа: да излязат ПП и ДБ и да се отрекат от Асен Василев", попита той, явно обидено - на ултиматумите отсреща да се оттегли от активна роля. Поведението на ПП-ДБ било "наивно по детски, по момински наивно!".

Борисов каза още, че предпочита "да застанат заедно", "да излязат и за година-две да оправят държавата", като всеки поема отговорност.

Не пропусна да подчертае, че най-пострадали ще са пенсионерите, защото "държавата ще колабира". И изтъкна заслугите си - че вече е бил в такава роля, когато Станишев го оставил в сходна ситуация.

На въпрос готов ли е да управлява с БСП и ДПС Борисов заяви:

"За да извадим държавата от дъното - сме готови да го направим".

Според него не бива да се вглеждаме в миналото, за да не се спънем още утре в настоящето. "

Той се обърна към "Възраждане":

"С мен американец никога не е говорил да поставя условия! И както те се дразнят на пропагандата, започвам да се дразня и аз на тяхната пропаганда."

И описа партията на Костадинов така:

"Не е честно – да искаш да им вземеш милиардите евро, а да не изпълняваш решенията на Еврокомисията – както ние сме правили (в смисъл - изпълнявали, б.р.)

Ние не сме по-малко бабаити!", тропна по масата.

И малко по-късно:

"Отнасям се добронамерено – аз не съм самар, да се упражнява който и да било на мен... Нито ДБ, нито ПП, нито те! Не съм му виждал очите на американския посланик (всъщност той всътпи преди 15 дни - на 7 април, б.р. на Клуб Z). 

Традиционно, критика имаше и срещу медиите - те са виновни, като не са разкрили, че много от авансите от разплатените пари по Плана за възстановяване и устойчивост вече били похарчени.

"Не сте осветлили обществото какво е сътояннието за всичките тези месеци", каза той.

Хвърли финансова димка и върху коалицията ПП-ДБ, докато преговаряли конфиденциално:

"На срещите с тях съвсем различно говорят по темата финанси от това, което публично се говори. Те ги знаят тези числа..."

През това време Делян Добрев, който също участваше в брифинга и се беше подготвил с традиционните диаграми и схеми, непрекъснато нападаше ПП-ДБ, които наричаше "веселата компания". Но лидерът му го заплаши, че ако се наложи, лично ще му дръпне пръстчето и ще натисне да гласува (последното бе илюстрирано с жестове - как издърпва ръката му, б.р.)

Иначе Борисов даде да се разбере, че не одобрява провителство на малцинството, най-малкото защото то не се прави с толкова малко депутати. И отсече:

"Времето на популизма и празните приказки приключи."

Сега било време за "смели партии, които ще защитят държавата – храбри бих ги наредъкъл..." Но изреди, че към тези храбри партии не изключва ДПС, "Възраждане", ИТН.

След което - типично, се обърна към църковното календарче за деня:

"Да не се натъжаваме повече в тази Светла събота, а да се опитаме да бъдем отговорни."