"Има такъв народ", най-малката парламентарна група в сегашното Народно събрание, обяви, че не иска нов бюджет, ако няма редовно правителство. 

"Не е добре да се приема бюджет, ако няма редовно правителство. Партиите почват безконтролно да надуват разходите, никой не си задава въпроса откъде ще дойдат парите, това е вредно поведение, а аз нямам съмнение, че ще се постъпи така. По-малка щета е да се работи със сегашния бюджет", каза Тошко Йорданов по време на консултациите при президента Румен Радев като не обясни как точно ще се случи това.

Преди това Радев отправи хвалебствия към партията за завръщането ѝ в парламента, нещо, което било много трудно, след като един път била изпаднала оттам.

Демонстрира познания по математика, за да зададе съществения въпрос как от ИТН възприемали новата конфигурация между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Ние не сме стандартна политическа партия. За завръщането ни, убеден съм, че ще се разминем по стълбата с някои партии, които слизат надолу. А и за предишните избори имаме съмнения дали бяха напълно честни", използва възможността Йорданов.

После добави, че спрямо новата конфигурация - "ние сме опозиция".

"Доста сериозен контрол ще упражним по всички нива на тяхното управление. Това, което няма как да го спрем, ще го направим достатъчно публично. Където има политическо съглашателство от нашите преки наблюдения става дума за пари", добави той.

Все пак отчете, че "в тази обстановка е политически отговорно да има кабинет. Поне да се опита да се справи с проблемите в страната".

Според Йорданов "някои от нещата, заложени в плана (за развитие и устойчивост-бел.ред), трябва да се предоговорят". И даде пример с намеренията да се развива геотермална енергия.

"Не се съобразиха тогава с нашето мнение като партньори", припомни си той ситуацията в предишното редовно коалиционно правителство като имаше предвид лидерите на ПП. След което обяви, че ИТН няма да подкрепи подобни предложения, "за разлика от ГЕРБ, които нямат проблем с това".