Националното събрание на Куба снощи преизбра президента Мигел Диас-Канел за нов петгодишен мандат и по този начин реши да запази приемствеността, тъй като островът е изправен пред дълбока икономическа криза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Повече от 400 представители на събранието, които бяха избрани през март, встъпиха в длъжност вчера сутринта, а след това се събраха в залата, за да изберат ръководството на правителството и президента.

През новия си мандат Диас-Канел трябва да се справи с нарастваща инфлация и недостиг на храна, лекарства и енергия, тъй като Куба е изправена пред продължаващите строги санкции на САЩ, както и с недоволството на населението, изразено отчасти чрез рекордно високите нива на миграция към САЩ и други страни, посочва АП.

Самият президент изрази през декември силната си "лична неудовлетвореност", че не е успял да подобри икономическото положение. Но той отхвърли всякаква възможност за промяна в политическата система на Куба, където комунистическата партия е закрепена в конституцията като лидер на обществото и единствената законна партия.

"Отказвам да демонизирам социализма, защото по същество социализмът е система, насочена към постигане на възможно най-голяма социална справедливост", заяви тогава Диас-Канел.

През 2018 г. Диас-Канел стана първият лидер на Куба от шест десетилетия насам, който не носи фамилията Кастро.