Комедийният актьор Семьон Слепаков е включен в списъка с чуждестранни агенти на руското Министерство на правосъдието. Това съобщава руската версия на "Свободна Европа".

В списъка попаднаха още публицистът Игор Яковенко, създателят на сериала "Mr. Freeman" Павел Мунтян, журналистът Павел Канигин, фонд "Карнеги", интернет изданието "Полигон" и обединението "Асоциация на дъгата".

Според руското правосъдно министерство Слепаков получава подкрепа от чуджестранни източници, изказвал се е против войната в Украйна и формирал негативно отношение към военната и държавната служба изцяло. Имал и негативни изказвания по отношение на граждани на Руската федерация.

"Асоциация на дъгата" е включена заради пропаганда на ЛГБТ отношения, което противоречи на държавната политика за опазване и укрепване на традиционните руски духовно-нравствени ценности.

Законодателството за чуждестранните агенти се появи в Русия през 2012 г.  Този закон позволява на Министерството на правосъдието да признава за чужди агенти организации, ако те получават финансиране зад граница и се занимават с политическа дейност.

Критериите за това не са точно определени и това позволява на властите да преследват организации, работещи в областта на образованието, културата, здравеопазването, екологията, защитата на правата на човека. По-късно се появи възможност за чуждестранни агенти да бъдат признавани физически лица, включително такива, които не получават финансиране отвън, но се намират "под чуждестрано влияние". Не се уточнява какво се има предвид под този термин.

Инициатива за подобен закон в България има от партия "Възраждане". Целта му е в него да се включат най-вече медии и журналисти, които критикуват партията.