Борбите и споровете в руското правителство са "по-дълбоки" отколкото се смята, се казва в непубликувани досега разузнавателни документи от изтеклите в САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Документите подчертават няколко ключови причини, поради които много анализатори смятат, че руският президент Владимир Путин не е успял да спечели военна победа в Украйна година след нахлуването там. Сред тях - дрязги и прехвърляне на отговорност в руските ведомства, отговорни за различни аспекти на войната.

В един от документите американските разузнавачи пишат, че според Федералната служба за сигурност реалните загуби на Русия в убити и ранени „доближават 110 000“.

Службата обвинява Министерството на отбраната на Русия в укриване на тази информация. Тя не включва в сведенията си загубите сред бойците на верния на Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров, на руската национална гвардия и наемниците на Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер".

Документите се основават на разговори между офицери от ФСБ, които американското разузнаване е подслушвало. То заключава, че руската армия не е искала да „предава лоши новини по командната верига“.

От изтеклите сведения става ясно още, че Путин се е опитал лично да разреши конфликта между собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и Министерството на отбраната. Твърди се, че той се е обадил и на двете страни и ги е поканил на съвместна среща, която според американското разузнаване се е състояла на 22 февруари.

Според "Ню Йорк таймс" информацията от американското разузнаване вероятно е била получена предимно чрез прихващане на електронни съобщения. Документите не съдържат достатъчно данни от човешки източници.

На 6 април цитираният американски всекидневник съобщи, че в социалните медии се разпространяват секретни военни документи на САЩ отпреди месец, за които се твърди, че съдържат оперативни доклади и оценки на способностите на украинската армия и плановете на САЩ и НАТО за подготовка на украинско контранастъпление .

Украинското разузнаване заяви, че документите са фалшификат и спецоперация на специалните служби на Русия. Документи с данни за загубите на Украйна и Русия, според източници на "Нюг Йорк таймс" също може да са били фалшифицирани.

На следващия ден в социалните мрежи беше открита нова порция „секретни документи“ от САЩ, за които се твърди, че описват принципите на националната сигурност на САЩ, свързани с войната на Русия срещу Украйна, а също - с Китай и с Близкия изток.