Руските канали в "Телеграм" публикуваха видео с обезглавяване на украински войник. 

"Руснаците заснеха ужасяващо видео на бруталното обезглавяване на украински военнопленник. Това е поредното отвратително престъпление на руската армия и нарушение на всички условности и морални принципи на човечеството", коментира украинският блогър Игор Лаченков, който разпространи цензурирана версия на екзекуцията, предаде "Гордон".

Той добави, че такива зверства не бива да се извършват през XXI в.

"Това е чист тероризъм, буквално мъчение до смърт, екзекуция на безпомощен човек, който крещи от непоносима болка за помощ и моли да не го убиват. Всеки трябва да разбере това и да предприеме действия", добави той.

Клипът бе коментиран и от активиста Сергей Стерненко. 

"Не препоръчвам да го гледате, особено сега. Знаем кои са руснаците. Новото видео няма да ви даде психическо здраве, по-добре се пазете. Руснаците са гадове, пълна измет, която ще гори и на земята, и в Ада. Помнете, че е по-добре да превърнете омразата си в дарения и да помогнете на въоръжените сили на Украйна", каза той.

ЕК: Убийството на военнопленници е нарушение на Женевската конвенция

„Нямаме повече информация за достоверността на видеото. Ако бъде потвърдено, това ще бъде още едно брутално напомняне за нечовешката същност на руската агресия. Убийството на военнопленници е много сериозно нарушение на Женевската конвенция и е поредно доказателство за пълното незачитане от страна на Русия на международното право, по-специално на международното хуманитарно право.“

Така отговори на журналистически въпрос Набила Масрали – говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Тя допълни, че Русия трябва да изпълнява задълженията си съгласно международното хуманитарно право и да гарантира, че отношението към военнопленниците е хуманно и е изцяло според Женевската конвенция, както и че животите им не са застрашени.

„ЕС потвърждава отново ангажимента си да потърси отговорност от всички извършители и съучастници във военни престъпления, извършени във връзка с агресивната война на Русия срещу Украйна“, каза още Масрали.