Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обжалва заповед, която изисква бившият му вицепрезидент Майк Пенс да свидетелства по специалното разследване за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Адвокатите на Тръмп са внесли иск в апелативен съд в окръг Колумбия вчера. Това стана няколко дни, след като говорителят на Пенс - Девин О'Мали, заяви, че той ще даде показания пред голям състав от съдебни заседатели във връзка с разследването на обстоятелствата около щурма на Капитолия.

Същевременно се планира Тръмп да се завърне в Ню Йорк в четвъртък за даване на показания по иск за измами, подаден срещу него и компанията му от щатската прокурорка Летиша Джеймс, предаде Асошиейтед прес.

Според иска Тръмп и неговата компания - "Организация Тръмп", са подвели банки и други юридически лица, като са им предоставили отчасти годишни финансови декларации и с невярно съдържание, касаещо стойността на авоари, в това число игрища за голф и хотели. Джеймс иска Тръмп да плати глоба от 250 милиона долара и да му бъде забранено да прави бизнес в щата Ню Йорк.