Началничката на кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева очаквано похвали своя шеф пред Би Ти Ви. „Считам, че това е достоен добър президент, който успя да постигне съгласие по дългосрочните приоритети, а в последните три месеца има консенсус. Президентът е показал, че заема принципни позиции и приема предложения от всички партии”, каза тя.

Не мога да си обясня защо има нападки срещу президента. Докарахме се дотам, че в рамките на година и половина нищо добро не беше свършено, стигнахме до замразяване на еврофондовете и международна изолация на правителството”, допълни Захариева, която беше и вицепремиер в двата служебни кабинета, назначени от Плевнелиев.

Според нея коалицията зад втория кабинет „Борисов” се справя добре. „Аз съм щастлива, че през последните месеци има нов подход, преди това година и половина никакъв аргумент нямаше сила, най-важен беше политическият враг. Важно е да има разбирателство, защото предстоят тежки реформи в здравеопазването, пенсионната и административната система”, подчерта още Захариева. Тя не коментира евентуална кандидатура на Плевнелиев за втори мандат, като посочи, че е рано да се говори за президентски избори.

Захариева нарече тезата на ДПС за политическите уволнения „опорна точка”. В сряда в парламента се оплакаха, че е нарушено „конституционното право на хляб и труд на държавна позиция” на техни кадри.

„Имаше една опорна точка, спусната по време на служебния кабинет – за „политически чистки”. Не знам кой ги е правил, но не мисля, че е бил служебният кабинет, нито е този”, смята Захариева.

Съдебната реформа трябва да тръгне от самата съдебна система, макар че зависи от комплексните усилия на всички институции. 

„Ако съдебната реформа е замазване на очите, хората няма да го приемат. Нека обаче да видим дали тази Стратегия няма да остане на хартия. Не виждам какво спира промяната – ако има неточности в системата за случайно разпределение на делата, да е била сменена – защо не е направено? Не е имало нужда от стратегия за това. В президентството сме създали система за деловодство, в която остават следи, който и да работи с нея и после никой не може да пипне повече. Дори не е скъпо”,  обясни тя.