Руското настъпление се оказа пълен провал. Това може да заключим, като разгледаме колко амбициозен е бил предварителния план на офанзивата, анализиран от популярния военен експерт в "Туитър", пишещ под името "Tendar".

Той разделя руското настъпление на 4 фази:

  1. Удар, пробиване на украинските линии при Купянск, Креминна, Бахмут, Авдеевка, Маринка и Угледар и обкръжаване на градовете от 1-вата отбранителна линия.
  2. Сломяване на съпротивата в тези градове и придвижване по-навътре в украинското пространство. Обкръжаване на 2-рата отбранителна линия, най-вече при Краматорск и Славянск.
  3. Сломяване на украинската съпротива на 2-рата отбранителна линия. Превземане на Краматорск/Словянск, "прочистване" на всички останали украински части на изток от река Оскил и атака срещу Покровск и Добропиля.
  4. Превземане на Покровск и Добропиля. "Прочистване" на всички "джобове" и завладяване на останалата част от Донецка област. Край на всички настъпателни операции и укрепване на позициите.

Според "Tendar" след изпълнението на 4-те фази Русия е възнамерявала да поиска незабавно прекратяване на огъня и признаване на новите граници в замяна на обещание, че градовете Херсон и Запорожие ще останат под украински контрол.

Видно е, че руската офанзива катастрофира още преди да бъде изпълнена първата фаза. Руснаците претърпяха пълно поражение край Угледар, Маринка, Купянск и Креминна. 

Последната им надежда за успех, който да представят като "велика победа" пред руския народ, е по направленията Бахмут и Авдеевка. Но и в тези два града ситуацията не изглежда особено благоприятна за агресора.

Авдеевка - много шум за нищо

Допреди 2 седмици Авдеевка изглеждаше напът да падне под контрола на агресора. Руснаците бяха започнали да обграждат града и пред овладяването на пътищата за отстъпление седяха няколко украински села. В допълнение лошите климатични условия затрудняваха изпращането на подкрепления на защитниците. Британското военно министерство дори предположи, че Русия е спряла да натиска в Бахмут и е фокусирала повечето си сили в зоната на Авдеевка.

Но отбранителните редици бяха стабилизирани. Украинците спряха руския обход преди Степове (северозапад) и край двете села Опитне и Водяне.

Руските атаки в региона значително са намалели. Затова Бахмут отново се превърна в цел номер 1 на руската армия.

Бахмут - руско знаме над руини

От края на януари 2023 г. силите на "Вагнер" и подкрепящите ги редовни руски войски бавно изтласкват защитниците в източната част на града. В началото на тази седмица сградата на градската администрация падна под контрол на агресора и шефът на частната военна групировка Евгений Пригожин победоносно развя руско знаме над зданието.

Днес обаче украинците не са изправени пред заплахата от обграждане, както в началото на март. Според военния анализатор Майкъл Кофман руснаците са се провалили в тази тактика и затова фокусират атаките си в централните улици на Бахмут. Предполага се, че по този начин ще са по-подготвени да посрещнат предстоящата украинска контраофанзива. 

Успехът в отбранителните действия на Украйна от началото на руската офанзива струва много и за самите украинци. В защитата на Бахмут, например, бяха задействани резервни военни части и бе изхабено огромно количество снаряди. Тяхната липса може да предопредели резултата от бъдещия освободителен поход на ВС на Украйна.

"Тръмписти на седмицата"

Обичайно в края на "ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА" награждаваме най-прославилите се "Рашисти на седмицата". През изминалите седем дни обаче руските пропагандисти до такава степен бяха обсебени от съдебното дело срещу бившия американски държавен глава Доналд Тръмп, че решихме само този път да проведем конкурс за "Тръмписти на седмицата".

От 24 февруари 2022 г. насам републиканецът многократно увери, че ако влезе в Белия дом през 2024 г., ще позволи на руснаците да откъснат някои от "рускоезичните" територии на Украйна. 

Логично това му спечели много фенове в Русия. Като наскоро освободения търговец на оръжия и носител на "бронзовия медал" Виктор Бут.

"Днес изпратих телеграма на бившия американски президент, г-н Доналд Тръмп. На първо място смятам, че животът му е в опасност и че стартиралият съдебен процес в Ню Йорк няма просто да приключи с осъждането на Доналд Тръмп и забраната да се явява на избори. Най-вероятно просто ще го отстранят. Затова мисля, че е в интерес на цялото човечество, преди всичко на американския народ, да покани Доналд Тръмп тук, в Русия. Да му осигурят защита, така че да поведе бунта срещу глобалистите и най-важното - да не допусне унищожението на американския народ".

Тазседмичният "сребърен медалист" Владимир Соловьов дори предлага конкретен апартамент за настаняването Тръмп.

"Трябва да предоставим възможност на Доналд Тръмп да се избави в Русия от несправедливото политическо углавно преследване. Все пак - ние не екстрадираме от Русия истинските борци за демокрация, както казва Владимир Владимирович (Путин)", обяснява той и по-късно добавя. "Можем да предоставим на Доналд Фредович квартира в Ростов. Мисля, че Янукович отдавна я освободи. Президентските покои в Ростов не бива да стоят свободни".

Оказа се, че плътно до Тръмп в тези тежки часове стоят бабите от "Отрядите на Путин". Те грабват "златото" заради следното видео.