Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, чиято партия е най-малката в новоизбрания парламент, се отказва да бъде депутат.

Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 49-ото Народно събрание, стана известно на днешното заседание на ЦИК. Заявлението на Трифонов е било прието с 12 гласа „за“ и един „против“.

Трифонов беше избран за народен представител в 45-ото Народно събрание, когато партията беше втора политическа сила във вота на 4 април 2021 г. Той обаче не се яви в парламента заради COVID-19 и участваше в пленарните заседания онлайн. На изборите през ноември 2021 г. и октомври 2022 г. Трифонов не се кандидатира за народен представител. "Има такъв народ" е получи общо 103 971 гласа на 2 април т.г., които съответстват на 11 мандата. 

Преди дни Асен Балтов от листата на ГЕРБ-СДС също се отказва от депутатското си място в 49-ия парламент.

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което да обяви имената на народните представители в 49-ото Народно събрание. Това стана по време на днешното заседание на комисията. „За“ решението гласуваха 13 души, а един беше „против“. Предстои решението да бъде обнародвано в Държавен вестник.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че имената на избраните депутати в 49-ото Народно събрание ще бъдат публикувани на сайта на комисията днес.

"Отново Централната избирателна комисия взе решение за необявяване за избрани на вече избрани депутати", каза по време на заседанието Цветозар Томов, който гласува "против". "Аз съм категорично против тази практика, която е възможно да доведе до много сериозни изкривявания на вота на хората на местните избори, които предстоят. Тъй като взехме такива решения – обявеният списък от нас депутати не съответства на волята на избирателя в пълна степен", обясни мотивите си той.