Руски законодатели предложиха вчера по-строги присъди за лица, осъдени за тероризъм, и саботаж, съобщиха руски осведомителни информационни агенции, цитирани от Ройтерс.

Според официални лица, тази стъпка е продиктувана от войната в Украйна.

Предвижда се максималната присъда за извършване на "терористичен акт" - деяние, застрашаващо живота на хора и целящо дестабилизиране на Русия - да бъде увеличена от 15 на 20 години.

Наказанието за признати за виновни извършители на саботаж, което сега е 15 години затвор, може да се удължи на 20 години, а присъдата за "международен тероризъм", която сега е със срок от 12 години, може да стане доживотна.

Предложените промени бяха изложени от ръководителя на комисията по сигурността и борбата с корупцията в Държавната дума (долната камара на парламента) Василий Пискарьов.

"Предлагаме да се въведе доживотен затвор за държавна измяна", цитират го агенциите, но не дават подробности. В момента максималната присъда за това престъпление е 20 години затвор.

По-рано тази седмица ТАСС цитира изказване на Пискарьов, че по-строгите мерки са необходими за защита от безпрецедентни заплахи от страна на Украйна и западните й спонсори, пред които е изправена Русия.

БТА