Бюджетният дефицит на Русия през първите три месеца на годината достига до 2,4 трилиона рубли (над 29,15 милиарда долара) на фона на намалените приходите от продажбите на природен газ и петрол, сочат предварителни данни на руското финансово министерство, публикувани днес на сайта му, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

"Първоначалната оценка показва, че обемът на приходите във федералния бюджет (на Руската федерация - бел. ред.) достига 5,677 трилиона рубли (над 6,89 милиарда долара) през периода януари-март 2023 г. Това е намаление с 21 процента спрямо първото тримесечие на 2022 г., което е свързано със спад на приходите от (продажбата на - бел. ред.) на петрол и газ", се казва в съобщението на министерството на финансите в Москва. 

Бюджетните разходи през януари, февруари и март възлизат на 8,07 трилиона рубли (9,83 милиарда долара), с 34 на сто повече от първите три месеца на миналата година.

Приходите на Русия от продажбата на природен газ и петрол възлизат на 1,6 трилиона рубли (1,94 милиарда долара) през първото тримесечие на 2023 г. Това е спад с 45 на сто на годишна основа, уточнява руското финансово министерство.