Ще излезе прав китайският лидер Си Цзинпин, че светът преминава през историческа трансформация, която отрежда на страната му нова, по-голяма от предишната ѝ роля.

Изминалите два дни го демонстрираха. Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отидоха  при Си в Пекин да си говорят за Русия.

Накратко, в лицето на Макрон, Европа и Западът поискаха от Си да "вразуми" Владимир Путин, при когото беше неотдавна в Москва и с когото Си има близки връзки и реторично взаимно обещание за "безгранично сътрудничество".

Ще успее ли Си и как, още не е ясно. Ясно е обаче едно - Русия, членка на Съвета за сигурност на ООН, както впрочем и Франция, и Китай, вече не е сред помиряващите, а сред помиряваните. Тя не е арбитър, а страна в конфликт с потенциал да подпали света.

Русия не е миротворец, а агресор, който трябва да бъде възпрян - независимо кой как разбира  и формулира причините за нахлуването ѝ в Украйна.

Следователно Русия вече не е сред решаващите проблемите. С авантюрата си в Украйна Путин я превърна в проблем за решаване.

Това е драстична промяна от годините на т.нар. "нормандски формат" (Франция, Германия, Русия и Украйна), в който протичаха разговорите за решаване на руско-украинския проблем след Минските споразумения през 2015 г.

Русия е била главна тема на френско-китайските разговори в Пекин днес. Тя не е била на масата на разговорите, макар формално да се радва на еднакъв международен статут с участниците в тях. Тя е била в менюто им и, очевидно - като "основно ястие".

Китай вече успешно демонстрира това, което разбира като новата си глобална роля, помирявайки Иран и Саудитска Арабия и вкарвайки ги в доминираната от него Шанхайска организация за сътрудничество.

Днес Си Цзинпин се е заел с далече по-амбициозната цел в същата плоскост - да спре войната в Украйна и евентуално да трасира път към мир там. Ситуацията е недвусмислена - той е субектът на мирните усилия, Русия е сред обектите му.

Наистина, историческа трансформация.