Предизвикалата повече от разнопосочни реакции нова посланичка на Украйна в България - Олеся Илашчук, критикувана за липсата на дипломатически опит, днес връчи акредитивните си писма на българския президент Румен Радев.

В края на миналата година медиите в Киев излязоха с редица критични публикации за новата посланичка. "Європейська правда" излезе със заглавие, че тя е "сексоложка без никакъв опит в дипломацията".

Изданието отбелязва, че в миналото си Олеся Илашчук се е представяла като "клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант", както и като "специалист в обработката на скъпоценни камъни".

Украинското външно министерство отговори на медиите в Киев, че Илашчук притежава диплома с отличие по специалността „Краезнание“ от катедра „Международни отношения“ на Факултета по история, политически науки и международни отношения на Чернивския национален университет. Освен това имала квалификация на специалист по международни отношения, преводач и владее английски език.

В някакъв последващ етап имаше версии, че Илашчук все пак няма да бъде изпратена в България, но тези предположения не се оправдаха.

Днес новата посланичка направи обръщение на български език. В него тя благодари за помощта и подкрепата, която България дава на Украйна, както и за отношението към десетките хиляди украински бежанци, установили се в нашата страна.

"Украйна е благодарна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа", каза тя във видеообръщението си.

И добави: 

"Ние сме благодарни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински семейства, намерили временно убежище във вашата страна.

Тези жестове са продължение на дългогодишните приятелски взаимоотношения между нашите народи.

Още от времето на Киевска Рус-Украйна.

От времето на Първото българско царство, когато между нас съществува активен религиозен, духовен и културен обмен.

Гордеем се с това, че хиляди българи намират своя дом в украинските степи през осемнайсети век.

Помним, че по време на Освобождението (1877-1878) украинските войници отдават живота си за свободата на България.

А украинският народ събира хуманитарна и медицинска помощ за вашите предци.

Ето защо моя и на моя дипломатически екип задача е да надграждаме общите ни постижения."

Акредитивните си писма днес връчи и наследникът на Херо Мустафа. Новият посланик на САЩ Кенет Мертен

Преди да бъде номиниран за посланик в България през юни 2022 г. Мертен ръководи посолството на САЩ в Хаити като шарже д’афер в продължение на шест месеца. От US мисията в София вчера съобщиха, че той вече е пристигнал. Мертен е бил посланик и в Хърватия. 

Той е смятан за висш дипломат от ранг „кариерен министър” и е бил заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ.

Професионалният опит на Мертен във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент, който отговаря за реагирането при възникващи извънредни ситуации в международен мащаб, осигурява на ръководството на Държавния департамент актуална информация за важни събития и подпомага ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар.

Освен това има опит и като главен заместник помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти, а преди това е бил заместник помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.