Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лв. в помощ на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност, под 504 лв. включително. Това са близо един милион и две хиляди пенсионери, уточни на брифинг в четвъртък в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев.

Добавки ще получат пенсионерите с пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова дейност, пенсионерите с пенсии, несвързани с трудова дейност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като тук попадат и наследствените пенсии от починал родител. Добавка ще вземат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, както и социална пенсия за инвалидност. В тези един милион и две хиляди пенсионери попадат пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд, които също ще получат великденска добавка.

Това са повече от половината пенсионери в страната, посочи Донев.

Добавката от 70 лв. към пенсиите с основен размер на пенсиите до 504 лв. включително ще бъдат изплатени от Националния осигурителен институт по банков път или чрез пощенските станции в страната в началото на следващата седмица.

Средствата, които правителството ще даде, са в размер на 72 млн. лева.

"За някои анализатори осигуряването на този ресурс е лесна работа, уверявам ви, че не е", подчерта служебният премиер, цитиран от БТА.

Служебното правителството приключи финансовата 2022 г. с дефицит на начислена основа от 2,9 процента, така че имахме един ограничен ресурс от тези 72 млн. лв., които да послужат за изплащане на тези добавки. Според премиера това е ресурс, който няма да окаже въздействие върху разходната част на бюджета за 2023 г.

"Уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуацията, в която се намира държавата в момента при бюджетни ограничения и липса на Народно събрание", каза още Донев като отчете, че решението част от пенсионерите да бъдат лишени от надбавките вероятно няма да бъде добре прието от тях.

Той уточни, че добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос.