1 137 551,36 лв.

Толкова е задлъжнял ВСС общо с главница и лихви за такса смет на сградите си в София. При това - няма да излезе "на нулата".

Това стана ясно днес на не съвсем кратко, но пък горе-долу безплодно обсъждане на Пленума. Точката, с която трябваше да се запознаят членовете, бе озаглавена "Задължения по Закона за местните данъци и такси към Столична община, общински приходи „Триадица - Средец“.

Чисто задълженията включват главница от 979 560 лв. - другото са лихви. Тази сума се формира от вноски за висящи главници и лихви от 2017 - 21 г (638 хил.), част от дължима такса за 22-а (близо 200 хил. лв.), част от таксите за 2023-а... 

От думите на членовете стана ясно, че само за т. нар. "Военно НДК" - новата Наказателна колегия на съда, плюс Районна прокуратра за бул. "Ген. М. Д. Скобелев" трябва да се платят 514 260 лв. Тук също има "висящи" главници от предишни години, които - както отбеляза Атанака Дишева, продължават да трупат лихви.

Дискусия стана – защо да не се използва данъчната преференция от 5 % до 30 април, т.е - да се дадат спешно парите за 2023 г. Оказа се обаче, че териториалната администрация имала друга политика – и като се внесат някакви суми, прихваща първо старите взимания. Така се влиза – по думите на служитлека от адиминстарцията на Съвета, в "омагьосан кръг" от ново задлъжняване с нови наказателни лихви и пр.

Атанаска Дишева взе думата, колкото да се изкаже „най-тактично“ -  че администрацията едва ли прилагала най-добрите практики, постъпвайки по този начин.

Върховната съдийка специално подчерта, че данъчната администрация изхожда от това – че на първо място всеки добросъвестно трябва да плаща, каквото е определила самата администрация. А дали то е в унисон с нормативните правила - дали законът е спазен напълно, не било водещо.

Кадровици се оплакаха и от факта, че такса смет се начислява за сгради, които на практика не функционират.

Така или иначе с пълно единодушие от 16 "за" членовете приеха, че парите ще се платят.