Геополитическата фрагментация, водена от напрежението между САЩ и Китай, рискува да навреди на световната икономика, като преките чуждестранни инвестиции и друг капитал все повече се насочват към обединени блокове от държави, предупреждава Международният валутен фонд, съобщава Блумбърг, цитирана от БНР.

Дългосрочните инвестиции в неща като предприятия или финансови пазари започнаха да показват негативните ефекти от нарастващото недоверие между Вашингтон и Пекин.

"Един фрагментиран свят вероятно ще бъде по-беден", посочва МВФ в извадка от предстоящия си доклад "Световна икономическа перспектива", публикувана в сряда.

В един сценарий, който моделира разделен на лагери свят, съсредоточени в САЩ и Китай, с някои страни, включително Индия и Индонезия, които не са обвързани, може да се претърпи спад на глобалното производство с 1% за пет години и с 2% в дългосрочен план, оценява МВФ.

Прогнозата за инвестиционния риск е сред най-звучните предупреждения на МВФ след пандемията от Covid-19 по отношение на глобалните икономически щети, особено за по-бедните страни, от геополитическия разрив между САЩ и Китай.

Отношенията между двете най-големи икономики в света се влошиха през последните години, тъй като те все повече гледат една на друга като основна стратегическа и икономическа заплаха. Докато лидерите на страните - Джо Байдън и Си Цзинпин търсеха да намерят по-гладък път, след като се срещнаха лице в лице миналия ноември, възникнаха нови спорове по въпроси, включително сигурността на Тайван, обвиненията в шпионаж, сигурността на технологиите и инвазията на Русия в Украйна.

Промяната вече се беше появила през последните години, сочи анализът на МВФ, който показа, че преките чуждестранни инвестиции от второто тримесечие на 2020 г. до четвъртото тримесечие на 2022 г. са намалели с почти 20% спрямо нивата преди пандемията.

"Фирмите и политиците все повече търсят стратегии за преместване на производствените процеси в доверени държави със съгласувани политически предпочитания, за да направят веригите на доставки по-малко уязвими от геополитическо напрежение", посочва МВФ.

Новите стратегически политики, като изискванията за снабдяване и производство в Закона за намаляване на инфлацията и Закона за създаване на полезни стимули за производство на полупроводници и наука (CHIPS) на САЩ, "подсказват, че предстои промяна в трансграничните капиталови потоци“, каза МВФ.

Анализът на Фонда също така визира растящите доклади за печалбите на компаниите, в които се споменава за преместване на доставчици в обединени държави.

През януари МВФ изчисли, че по-дългосрочната търговска фрагментация - включително ограничения върху миграцията, капиталовите потоци и международното сътрудничество - трябва да намали близо 7% от световния брутен вътрешен продукт.

Отделен анализ на МВФ за фрагментацията на финансовата система, публикуван също в сряда (част от Доклад за глобалната финансова стабилност), фондът предупреждава, че нарастващото напрежение може да предизвика трансгранични изходящи потоци, които биха застрашили финансовата стабилност.

Разкол, като този между САЩ и Китай от 2016 г. насам, може да намали двустранните трансгранични инвестиционни портфейли и банковите средства с около 15%, прогнозира МВФ.

Напрежението може също така да засегне банките чрез реалната икономика, като прекъсванията на веригите на доставки и на стоковите пазари навредят на вътрешния растеж и стимулират инфлацията, което може да влоши кредитните загуби. Този стрес вероятно ще накара банките да поемат по-малко рискове и да намалят отпускането на заеми, забавяйки допълнително икономическия растеж, посочва МВФ във втория си доклад.

И двата цялостни доклада са планирани да бъдат публикувани следващия вторник по време на пролетните срещи на МВФ във Вашингтон.