Германски и белгийски полицаи обискираха централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел, съобщи „Политико“.

Новината бе потвърдена и в кратко изявление на партията, която е първа политическа сила в Европейския парламент. Част от ЕНП са ГЕРБ, СДС и ДСБ (част от ДБ).

Обискът е свързан с разследване в германската провинция Тюрингия, съобщават от партията. И допълват, че ЕНП оказва пълно съдействие, като осигурява на властите цялата необходима информация и документация.

Според германското издание „Мителдойчер рундфунк“ е свързано с Марио Фойгт. Той е лидер на парламентарната група на Християндемократическия съюз (ХДС) в регионалния парламент на Тюрингия. Става дума за участието му в кампанията на ЕНП за изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Според съобщения в медиите депутатът бил нает за дигиталната кампания на ЕНП. Тогава парламентарната му група сключила договор с интернет агенция, базирана в неговото жилище. Фойгт е заподозрян, че получил по-късно пари от тази агенция

От септември 2022 г. Марио Фойгт е разследван в Германия по подозрение в корупция при бизнес сделки.

Източник от ЕНП споделил, че става дума за отношенията между изпълнител, работил за партийната група в Европейския парламент, и един от подизпълнителите му в Германия.