"Тези 9% не ни удовлетворяват, не плуваме в розови облаци".

Това каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в първия си коментар след парламентарните избори. И допълни:

"Приблизително запазваме предишния резултат в една много сложна ситуация. През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия. Планът за убийството на БСП този път се провали. На много места областни управители, назначени от президента [Румен] Радев, работиха за "Левицата". Бяха създадени, не за да влязат в парламента, а да вредят на БСП и си го постигнаха".

Според Нинова истинската автентична лява партия, която е единствена в парламента, е БСП.

"След стартиране на парламента ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група - да влиза ли в правителство, да подкрепя ли, да стои ли в опозиция. Ще работим за повишаване на резултата. Имаме 10 области, в които сме повишили резултата, има такива, в които сме понижили. Ще направим анализ област по област.

Ще разговаряме с всички. За да ги информираме какво решение е взела партията. Задкулисни разговори няма да видите", каза още лидерката на БСП.

Тя заяви, че въпросът за смяна на ръководството не стои, защото само преди 2 месеца БСП е имала конгрес.

По отношение на "Възраждане" тя призна, че по някои въпроси БСП има сходни позиции, но е имала такива и с други партии. Ръстът на "Възраждане" обаче е показателен и е голяма въпросителна.

"Не приемаме, че сме скачени и че сме едно и също", заяви Нинова.

Тя е категорична, че по време на цялата кампания е вървяла манипулативна и добре организирана кампания срещу БСП.

"Не за първи път се случва да ни се създава партия двойник последните две години. Този път тази гъба-двойник беше "Левицата". Планирано, организирано, подплатено с много финанси. Стотици хиляди левове - вече е официално публикувано. С подкрепата на служебния кабинет. На много места областни управители, назначени от президента Радев, работеха за "Левицата". Имаме доказателства за това", каза тя.

Даде примери с областните управители на Сливен и Габрово.

Според Нинова са използвани държавни служители, имало е и натиск върху хората от БСП да се присъединят към "Левицата".

"Те бяха създадени, не за да влязат в парламента, а да вредят на БСП - и си го постигнаха, защото част от тези 50 000 гласа са гласове на БСП", каза Нинова и после допълни: "Това е група, която иска да унищожи БСП с агитация и пропаганда".

Покани всички членове, които са напуснали БСП и са се присъединили към "Левицата", отново да се върнат в БСП.

Нинова потвърди курса на БСП, който е от 7 години:

"Първо трябва да изчистим партията от корпоративни зависимости, ако искаме да управляваме държавата без зависимости. И това, колкото да е мъчно и бой да отнасяме, го провеждаме като политика".

На въпрос Нинова допълни, че БСП ще продължи антиджендър политиката си.