В рамките на един ден приключи първото дело на втора инстанция срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. То е за това, че 6 пъти е забранил подслушване на бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров и двама криминалнопроявени - Милен Иванов и Пламен Вачков.

Това е и единственият процес срещу ексвицепремиера, по който той чу на първа инстанция осъдителна присъда от 4 години затвор през м.г. На днешното заседание Цветанов се възползва от правото си да не присъства.

Тричленният състав на Софийския апелативен съд (САС) не прие нови доказатествени искания на адвоката му Менко Менков - да се изиска справка през годините от бившата служба по подслушванията в МВР дали и други министри са забранявали СРС-та, вече позволени от съда. Вече извън зала, защитникът даде пример, че например Румен Петков публично е признавал за такава административна практика, имало данни и за проф. Георги Петканов

Също така Менков поиска да се вземе справка от Външното министерство защо жената на съдия Тони Гетов (който осъди Цветанов на затвор) е командирована в чужбина за много дълъг период от време. Според него заповедта на тогавашния външен министър Кристиан Вигенин била възприета от обществото и медиите като награда за осъдителната присъда на Цветанов.

Менков поиска още да се установи как изобщо 6-те резолюции "не" са били присъединени по делото срещу Цветанов и дали прокурорът Христо Христов, който навремето ги е поискал от съда по друго разследване, въобще е бил наблюдаващ на досъдебното производство. Т. е. - че исканията са от некомпетентен орган. Той даде пример, че наблюдаващият прокурор Светослав Калчев, според свидетелски показания, изобщо не е бил на работа, когато са искани 5-ото и 6-ото разрешения за подслушване.

Защитата искаше и да се разпита втори път бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев - намерение, което съдът първо бе приел, но днес се отказа от него. Менков не скри разочарованието си и от това, като се аргументира, че Георгиев (който защити бившия си шеф в съда на първата инстанция) е давал показания, част от които не са отразени в протокола на СГС.

След като САС прие всички нови искания за неоснователни, даде ход на делото. От прокуратурата заявиха, че поддържат издадената присъда на Цветанов, не поискаха нито по-висока, нито по-лека и се съгласиха с мотивите на Градския съд, че той е извършил престъпление с умисъл и специална цел. От обвинението подчертаха още, че разписвайки 6-те "не", Цветанов е осуетил изобщо повдигането на обвинения срещу антимафиота Орлин Тодоров (срещу когото, между другото, и до днес текат дела). Прокурорката по делото подчерта пак, че върху едната резолюция имало три удивителни, което говори за пряк умисъл.

В близо едночасовата си пледоария адвокат Менков попита препинателните знаци откога са довод за съда и ако "не"-тата били с малки букви и без пунктоация, щели ли са да признаят клиента му за невинен.

Той защити тезата, че министърът на вътрешните работи е орган на власт, но изобщо не попада сред лицата, които преследва чл. 288 от НК - за възпрепятстване на правосъдието. Такива били разследващите полицаи, следователи, прокурори и съдии. 

Той атакува най-вече тезата за умисъл с аргумента, че в съзнанито на Цветанов е нямало представа за начина, по който осуетява наказателно преследване на споменатите 3 лица. Той даде като аргумент, че вътрешният министър тогава - август-септември 2009 г., доказано не се е познавал с Орлин Тодоров, а кариерното израстване на антимафиота се случило чак през 2010 г. (между другото, пак по времето на Цветанов като министър, б.а.).

Менков припомни още, че клиентът му след 6-те "не" 3 пъти е разписал нови разрешения за СРС-та срещу същите 3 лица, което било доказателство, че не слага чадър над тях. 

Той подчерта, че работа на обвинението е била да се съберат данни за "особени връзки" на ексминистъра с Орлин Тодоров и другите двама и само така би издържала тезата, че той осуетява наказателно преследване с оглед личността на тримата. Такива данни обаче липсвали. 

Той нарече мотивите за първата осъдителна присъда "доста екзотични", а в някои части според Менков "практически липсват мотиви". Той даде пример и с житейската логика, че, ако Цветанов беше близък с лицата, какво му е пречело да разреши СРС-тата и просто да предупреди тримата.

Адвокатът специално подчерта, че мотивите Тони Гетов - съдията който осъди клиента му, да си даде отвод, били "безбройни".

Освен, че пледира за пълно оправдаване на Цветанов, той поиска като алтернатива делото да се върне на СГС, но да го гледа друг състав.

САС ще се произнесе в едномесечен срок.