Яков Милатович, кандидат на движение „Европа сега“, който според предварителните резултати убедително победи кандидата на Демократичната партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович във втория кръг на президентските избори в Черна гора, принадлежи към плеядата на по-младите черногорски политици, които стъпиха на политическата сцена с правителството на бившия премиер Здравко Кривокапич, отбелязва Танюг. В правителството на Кривокапич Милатович беше министър за икономическото развитие.

След гласуване на вот на недоверие в правителството, Милатович, заедно с бившия министър на финансите Милойко Спаич, основа движението „Европа сега“ през юни миналата година.

Яков Милатович е роден в Подгорица на 7 декември 1986 г. Женен е и има три деца – две дъщери Сара и Ана, и син Давид. По националност е черногорец, по вероизповедание – православен християнин.

На местните избори в Черна гора през октомври миналата година „Европа сега“ получи най-голяма подкрепа в Подгорица и обяви формиране на правителство с партиите победители на парламентарните избори от август 2020 г., като Милатович е подготвян за кмет на столицата.

Движението представи кандидатурата на Милатович за президент на Черна гора след като Държавната изборна комисия отхвърли кандидатурата на неговия партиен колега Спаич и получи 28,9 процента от гласовете на първия кръг на изборите, с което се класира за втория кръг. Във втория кръг на изборите той се изправи срещу кандидата на ДПС и актуален президент Мило Джуканович, който се кандидатира за трети президентски мандат.

Основно, средно и висше образование Милатович завършва в Подгорица. Бил е отличник на випуска си, със средна оценка 10 (най-високата в образователната система на Черна гора), което му е позволило да получи различни стипендии за продължение на образованието си в чужбина.

Като стипендиант на САЩ, Милатович е прекарал една академична година в Държавния университет на Илинойс (Illinois State Universiti).

След това е провел един семестър във Виенския икономически университет (WU Wien), този път като стипендиант на Австрия.

Европейската комисия финансира една академична година престой на Милатович в Университета в Рим (La Sapienza).

Като стипендиант на Великобритания той получава степен магистър по икономика в Оксфордския университет (Oxford University).

Заедно с формалното образование, Милатович е участвал в програми на ООН в Ню Йорк, германската Фондация "Конрад Аденауер", посолството на Черна гора в Италия и Службата за международно сътрудничество на Икономическия факултет в Подгорица.

Той е завършил и програмата Oxbridge Academic в Оксфорд и множество програми на Международния валутен фонд в Лондон, Лондонското училище по икономика и политически науки и др. Има специализации в Пекинския университет, Лидерската академия на Станфордския университет и Университета в Белград.

Милатович е носител на множество признания, говори английски, италиански и испански език.

Работил е в банковия сектор в Черна гора и чужбина, бил е част от екипа за политически анализ в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), занимавал се е с икономически анализ на региона на Югоизточна Европа, а след това и с анализ на страните от Западните Балкани.

От 2018 г. до 2020 г. е работил в Букурещ като главен икономически анализатор на ЕБВР за Румъния, Хърватия, Словения и България.

Автор е на множество научни трудове и е съавтор на две книги.

Милатович и Спаич представиха на обществеността програмата „Европа сега!“, която предполага пакет от реформаторски закони с цел подобряване на стандарта на гражданите на Черна гора и повишаване на минималната заплата от 250 на 450 евро, премахване на вноските на работодателите за задължително здравно осигуряване, въвеждане на безлихвен дял на заплатата до 700 евро и прогресивна ставка, когато става въпрос за данък доход на физически лица и данък печалба на предприятия.

Програмата на движение „Европа сега“ предвижда средна заплата от хиляда евро и минимална пенсия от 450 евро, нулев данък за безработица и настоява за върховенство на закона и евроинтеграция.

Според предварителните резултати на Центъра за мониторинг и изследвания, на основата на 91 процента преброени гласове, Милатович е получил 60 процента от гласовете на втория кръг на президентските избори в Черна гора вчера, а кандидатът на ДПС Мило Джуканович е получил 40 процента.

Гласували са 70,6 процента от регистрираните гласоподаватели.

БТА