Резултатите от тези избори са възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на обществото. Такава заявка даде във Facebook съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Според него вотът на гражданите за пореден път казва на политиците, че трябва да се научат говорят със своите опоненти.

„Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество. Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор“, пише Иванов.

Той благодари на всички, които днес са гласували и не са оставили „съдбата на България в ръцете на безразличието“.

„Специална благодарност за сънародниците ни извън страната, които организираха секции, пътуваха, редиха се на опашки и отделиха от времето си, за да бъдат близо до България и да участват в определянето на нейните съдбини в един обективно труден и за нас тук, и за цяла Европа момент. Благодаря за цялата енергия и отдаденост на нашите кандидати и подкрепящите ги местни организации, много от които на практика не са излизали от кампаниен режим през последните две години“, пише още Иванов.

Той благодари и на партньорите си от “Продължаваме промяната”, ДСБ и Зелено движение за обединените сили и старанието да водят позитивна кампания, без атаки към опонентите.

„Радвам се, че показахме как можем да работим в единодействие, като екип, и можем да дадем на избирателите си алтернативата, от която имат нужда. Доказахме, че можем да бъдем пътят към решението, а не част от проблема“, казва съпредседателят на ДБ.