Журналистката от БНТ и популярен влогър Цвета (Флора) Стратиева е била изгонена със заплахи от публично събитие на "Възраждане".

За това алармират от Асоциацията на европейските журналисти - България, като за случая е потвърдила и самата Стратиева.

Тя е била изгонена от събитието за официалното закриване на предизборната кампания на партията. Лично лидерът Костадин Костадинов е призовал журналистката да напусне, като се е обърнал с обидни квалификации към нея, разказват от АЕЖ. След като тя е отказала и е посочила, че е там като представител на Българската националната телевизия привърженици на партията са я обградили и са я принудили да си тръгне, включително и със заплахи.

Потърсен от АЕЖ Костадинов отказал да коментира и препратил към пиара на партията, на когото трябвало да се изпрати официално писмо с въпроси. "И оттам не ни бе даден отговор", посочват от съсловната организация.

"Инцидентът се е случил в петък вечерта и не е оповестен вероятно заради началото на деня за размисъл.

Опитите за унижаване и заплахите към журналисти са абсолютно недопустими. Призоваваме ръководството на БНТ да вземе отношение по случая и да защити журналистката Цвета Стратиева.

Не смятаме, че оповестяването и осъждането на недопустимо отношение спрямо журналисти в деня за размисъл и в изборния ден нарушава разпоредбите на Изборния кодекс", заявяват от АЕЖ.

Саморазправата с журналисти от страна на "Възраждане" и лидера ѝ се превръща в рецидив. На 5 октомври м. г., на първата пресконференция на партията след парламентарния вот - в държавния пресклуб на Българската телеграфна агенция - Костадинов напусна собственото си събитие, заради наличието на "американски радиоточки". "Има ли представители на "Капитал", на "Дневник", на "Клуб Z", на "Медиапул" - финансираните от фондация "Америка за България" чужди медии?! Има ли представители тук сред вас?!" - викна лидерът на сочената за пропутинска партия "Възраждане" и си тръгна от собственото си събитие заради репортера на "Дневник" Ралица Фичева.

През февруари от "Възраждане" атакуваха журналистката на "Дойче Веле" Емилия Милчева заради неин репортаж за събирането на подписи за свикване на референдума за еврото, иницииран от партията.

"Това показва, че обект на подобна атака би могъл да бъде всеки. А потърпевша е свободата на словото и правото на обществото да бъде информирано" - обобщават от АЕЖ.