Машина или хартия? Кой от политическите и държавни лидери как и за какво гласува?

Очаквам най-сетне разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите на гражданите и бъдещето на страната. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който упражни правото си на глас в Професионалната гимназия по транспорт в София. Той гласува с машина.

Най-важното днес е да се гласува. Използвам случая да призова българите да излязат и да гласуват, за да не оставят някой друг да решава вместо тях, каза още държавният глава. 

Гълъб Донев: Организацията на вота от кабинета е много добра

Трябва да се гласува, защото трябва да дадем представителност на 49-ия парламент. Трябва да избираме, за да може да имаме редовно правителство.

Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев, който гласува в 60 Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий" в столичния квартал „Бенковски“.

Донев призова българските граждани да гласуват.

„Днес съм с позитивна нагласа, както винаги. Гласувах за това в България избирателите и избраните да бъдат от една и съща страна. Днес е време за избор. Не е време за обещания, за агитация, не е време за това да правим прогнози. Време е да избираме. Апелирам към всички български избиратели да гласуват. Не е страшно. Днес избираме тези, които ще ни представляват в 49-ото Народно събрание. Тези, от които ще зависи да съставят уравнението за управлението на държавата през следващите месеци и години“, посочи Гълъб Донев.

Според премиера организацията на вота, за която отговаряше служебният кабинет, е преминала много добре. 

„Бяха комуникирани всички условия за провеждането на изборите с Централната избирателна комисия. Всички решения са взети навреме. Виждате, че от началото на изборния ден няма сериозни инциденти. Гласуването тече нормално. Важно е избирателната активност да бъде по-висока“, каза още Гълъб Донев. 

На въпрос за предложението на служебното правителство министърът на външните работи Николай Милков да бъде назначен за постоянен представител на България в НАТО, Донев отбеляза, че Милков е дипломат от кариерата и така ще продължи своя кариерен път.

„Знаете, че той прие поста на външен министър от посланическото място, което имаше във Франция. Съвсем нормално е един дипломат от кариерата да продължи своя кариерен път. Това решение на Министерския съвет показва, че министър Милков е професионалист и поема един много сериозен пост“, посочи Донев, цитиран от БТА.

Служебният премиер упражни днес правото си глас заедно със своята майка в 60 ОУ „Св. Кирил и Методий“ в столичния квартал „Бенковски“. 

Доган посегна към хартията

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува на изборите за народни представители в 49-ия парламент. Той упражни правото си на глас в 7,50 ч в София, в 52. ОУ в Бояна.

Доган гласува с хартиена бюлетина зад параван, след като бе попитан с машина ли иска да гласува и той посочи - не, с хартиена бюлетина.

Мустафа Карадайъ - към машината

Към 9,10 часа действащият председател на ДПС Мустафа Карадайъ избра машината.

"Взех бюлетина от машината. Дали от секционната комисия или от машината - изборът е мой", каза той.

ДПС беше една от партиите, с чиито гласове беше върната хартиената бюлетина, в предишния парламент. И изборът на Карадайъ изненада журналистите на място.

Кирил Петков: Гласувах за нормален европейски живот

Гласувах за един нормален европейски живот, гласувах да имаме нормално европейско правителство, нормални европейски пътища, европейско здравеопазване, нормално европейско образование. Гласувах, защото осъзнавам, че няма спасител, всичко зависи от всеки един от нас.

Това каза Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната“ и един от лидерите в коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Петков гласува в 133 СУ „Александър Пушкин“. 

Петков каза още, че днес е гласувал с машина, защото не иска двете му дъщери да ходят да учат в чужбина.

„Искам третата ми дъщеря да се върне и да може да работи в България, искам като виждам приятелите си във Варна да не пътувам пет часа, а да пътувам три часа, искам като пътуваме из Европа да не се чувстваме втора категория хора – да ни проверяват документите на всяка спирка“, добави той.

Другият съпредседател на ПП - Асен Василев пък успя да гласува в Хасково от третия опит - заради проблеми с устройството.

Христо Иванов: Ако хоризонтът е на здравия разум, трябва да сме по-близо до кабинет

Гласувах за това да излезе България от безпътицата и политическата криза и да тръгне напред, каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов, след като гласува в секция в 93-то средно училище "Александър Теодоров – Балан".

Иванов гласува с машина и коментира, че този начин е удобен, сигурен и безпроблемен.

В отговор на въпрос дали е по-близо до хоризонта съставянето на правителство сега, Христо Иванов заяви, че "ако хоризонтът е хоризонт на здравия разум, трябва да сме там".

„Ако хоризонтът отново бъде на лични отношения, амбиции, кой знае какво може да се случи, но мисля, че трябва да се прояви отговорност. Ние я съзнаваме и ще направим възможното да бъде съставено правителство", допълни той.

Помолен за коментар за призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за коалиция между първи две партии, Христо Иванов заяви, че коалиция означава съвместно управление, което изисква високо ниво на доверие и разбирателство. Не виждам да ги има тези условия, каза Иванов и допълни, че от тази гледна точка ще се търси "по-скоро формула, която е базирана на някакво обединение около конкретни приоритети".

Борисов: Преди да се направи правителство за никакви приоритети не може да се говори

Малко след 9 ч. гласува и лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов, в Банкя. Избра хартията с обяснението, че така гласували в целия демократичен свят. По думите му щяло да е "катастрофа за държавата" да не успее да се състави мноозинство след вота. Не виждал как ако сега не се приеме бюджет държавата ще продължи да работи с удължаващия.

"Ако няма мнозинство бюджет няма да може да бъде приет бюджет, защото с него директно ще се фалира държавата. Ние ще продължим да мислим за шести избори и всяка партия ще наддава" - заяви Борисов.

"Аз винаги съм демонстрирал компромиси. Кой колко голям компромис ще направи - зависи от резултатите", посочи още в отговор на въпрос готов ли е на компромиси.

А в отговор на въпрос би ли управлявал с Кирил Петков и Асен Василев, посочи:

"Аз бих, управлявал и бихме управлявали, отчитайки българите, които гласуват за всяка една формация. Това важи и за тях, разбира се, това важи и за всяка друга една партия."

"Не се ли състави първо здрава коалиция, тук не съм съгласен с колегата Христо Иванов (който говори за приоритети като Шенген, еврозоната и др., б.р.). Преди да се направи правителство за никакви приоритети не може да се говори, защото всеки си поставя неговия си приоритет".

След което Борисов заяви, че неговите приятели от "Пик" го критикували от сутрин до вечер, че бил диалогичен. Но ако не се намерело мнозинство, Румен Радев щял да продължи да управлява, а останалите само да му търсят кусурите. "И той ще казва "ами вие като сте импотентни и не можете да съставите правителство, толкова мога". И всичко приключва."

Корнелия Нинова: Вярвам

Лидерката на БСП Корнелия Нинова, основен двигател за връщането на хартията като масов способ за гласуване, разбира се, избра нея. В последствие Нинова коментира, че вярвала, ще правителство ще се състави в рамките на бъдещия парламент - защото по време на цялата кампания виждала желанието на хората.

"Така че мисля, че ще се намери разум", посочи тя.

Стефан Янев: Очаквам с по-голяма вероятност да се състави кабинет

Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети. Това заяви пред журналисти лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в отговор на въпрос дали очаква в 49-ия парламент да се състави редовно правителство. Той упражни правото си на глас в 108-о училище „Никола Беловеждов“ в столичния квартал „Дружба“ 1.

Янев каза, че е гласувал за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора.

Думите диалог и взаимодействие не са чужди на почти всички партии, така че се надявам, че това ще даде резултат и в крайна сметка партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство, каза още лидерът на „Български възход“, цитиран от БТА.

Мая Манолова: Фаворитите са готови да се коалират

С машина избра да гласува Мая Манолова ("Левицата"). Гласувала за силно ляво обединение, посочи тя след това, което трябвало да отстои мира и "да се противопостави срещу въвличането на България във война". 

"Става ясно, че фаворитите в това състезание са готови да се коалират и те вече не го крият", смята Манолова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също избра машината. И обяви, че партията му щяла да приеме подкрепа за собствен кабинет. Но явно не и да дава такава.