Украински съд постави под домашен арест за два месеца предстоятеля на прочутия манастир в Киев Киевско-Печорска лавра, митрополит Павло, съобщи ДПА.

Митрополитът е заподозрян в подклаждане на религиозни конфликти и оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщават местни медии от съдебната зала. Съдът му е наредил да носи електронен етикет и му е забранено да контактува с членове на Украинската православна църква. 

Свещеникът отрича обвиненията и определи съдебния процес като политически мотивиран.

Делото се отнася до използването на пещерния манастирски комплекс и в по-широк план - до позицията на Украинската православна църква в Украйна. Засега митрополитът трябва да напусне манастира. Той трябва да изтърпи наказанието си под домашен арест на адреса, на който е регистриран, но който не е на територията на манастира.

По-рано през деня полицията претърси резиденцията на главата на църквата на това място. "Казаха ми с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия", казва Павел във видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Той добави, че освен това е бил призован на разпит по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент, информира БТА.