Украйна спешно се нуждае от боеприпаси. Според канцлера Шолц Германия е готова да отвори проектите си за обществени поръчки за други държави от ЕС. В изявление на правителството той обещава на Киев трайна помощ.

В борбата срещу руските агресори Украйна остро се нуждае преди всичко от едно нещо: боеприпаси, защото в момента доставките са в застой. Канцлерът Олаф Шолц  иска да постигне съвместна европейска инициатива за снабдяване. „Особено важно е бързо да снабдим Украйна с необходимите боеприпаси“, заяви канцлерът в правителствено изявление в Бундестага преди предстоящата среща на върха на ЕС.

Според него целта на държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да бъде "постигането на още по-добри, непрекъснати доставки". За тази цел Германия е готова да "отвори проектите си за обществени поръчки за други държави членки".

Заедно с европейските си партньори тя ще продължи да гарантира, че Украйна ще получи оръжия и оборудване, за да може да издържи и да се защити. За тази цел бяха сключени договори с промишлеността. Сега следва да се вземе решение за по-нататъшни мерки съвместно с партньорите от ЕС. Шолц заяви, че през последните дванадесет месеца Германия е подкрепила Украйна с повече от 14 млрд. евро. В допълнение към това е и германският дял от помощта на ЕС.

Канцлерът коментира и германската и европейската политика по отношение на бежанците. Част от отговорността на Европа е да предложи закрила на украинските граждани. Германия върши "чудесна работа - особено градовете, областите и общините". Миналата година федералното правителство е предоставило на провинциите и общините над 3,5 млрд. евро - и още 2,75 млрд. евро тази година. И беше решено, че всички украински бежанци ще получават помощите за германски граждани. Това означава, каза той, "че федералното правителство ще поеме най-голямата част от разходите за настаняване и храна".

„Тези, които идват в Германия по хуманитарни причини и търсят закрила тук, трябва да получат тази закрила“, заяви Шолц. Но тези, които нямат право на пребиваване, трябва "бързо да се върнат в родната си страна". Това все още не функционира достатъчно добре. Затова са необходими по-добри споразумения със страните на произход. Целта е да се намали "незаконната миграция" и да се отворят "каналите за законна миграция", каза Шолц.

В правителственото си изявление Шолц разгледа също така