Иран се съгласи да спре тайните доставки на оръжия за своите съюзници хути в Йемен като част от сделка с посредничеството на Китай за възстановяване на дипломатическите отношения между ислямската република и Саудитска Арабия. Преди седмица Рияд и Техеран се съгласиха да отворят дипломатически представителства в рамките на следващите 60 дни.

Ако действително бъде постигната дипломатическа сделка, това може да промени регионалната динамика и да повиши влиянието на Китай в Персийския залив. При този сценарий американското въздействие ще се понижи, ще се подкопаят глобалните усилия за изолиране на Иран и възпрепятстват усилията на Израел да развие дипломатически връзки с мюсюлманските нации по света, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Решението на Техеран да спре доставките на оръжия за хутите може да даде нов импулс на усилията за прекратяване на една от най-продължителните граждански войни в региона, посочват представители на САЩ и Саудитска Арабия пред вестника. Години наред Рияд и Техеран подкрепят противоположни страни в конфликта в Йемен, разпалвайки конфликт, който имаше катастрофални хуманитарни последици за местните жители.

Гражданската война в близкоизточната страна започна в края на 2014 г., когато подкрепяните от Иран хути щурмуваха няколко северни града и принудиха подкрепяното от Саудитска Арабия йеменско правителство да напусне столицата Сана. Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси в конфликта през 2015 г., за да подкрепи сваленото правителство. 

Повече от 150 000 души са загинали като пряк резултат от войната. Въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция убиха хиляди йеменски цивилни, подхранвайки призивите към САЩ и техните съюзници да прекратят военната подкрепа за Рияд. САЩ и Саудитска Арабия обвиниха Техеран, че е въоръжил хутите с модерни ракети и дронове, които екстремистите използват, за да атакуват петролната индустрия на кралството и най-големите му градове. САЩ обвиниха Иран, че използва затишието в битките, за да се опита да изпрати повече оръжия на хутите в нарушение на оръжейното ембарго на ООН. 

Техеран публично отрича да доставя оръжие на хутите, но инспекторите на ООН многократно са давали за пример конфискувани оръжейни пратки от Иран. След като Саудитска Арабия и Иран обявиха сделката за възстановяване на дипломатическите връзки седем години след като бяха прекъснати, официални лица от двете страни казаха, че Техеран ще окаже натиск върху хутите да прекратят атаките срещу Саудитска Арабия.

В сряда Тим Лендеркинг, специалният пратеник на САЩ за Йемен, се срещна със саудитски официални лица в Рияд, за да направи опит да поднови закъсалите мирни преговори. Основният приоритет е осигуряването на споразумение за удължаване на примирието, което се поддържа в Йемен от близо година, казаха официални лица. Официално примирието изтече през октомври, но фракциите продължиха до голяма степен да спазват условията - наблюдава се сериозен спад на въздушните удари от водената от Саудитска Арабия военна коалиция и трансграничните атаки от хутите.

Има един важен въпрос, който остава без отговор - дали сделката се ползва с подкрепата на иранската армия. Могъщият Корпус на гвардейците на ислямската революция не е коментирал споразумението със Саудитска Арабия от миналата седмица. Това мълчание поражда загриженост сред официални лица в САЩ и монархията, които се съмняват дали военните ще изпълнят ангажиментите, поети от политическите лидери на Иран. Гвардейците често определят свой собствен курс без да се съобразяват с изразената позиция на правителството.