Саудитска Арабия предложи временно примирие на хутите в Йемен, предаде Асошиейтед прес. 

Ходът на Рияд идва след като хутите активизираха кампанията по атаките срещу петролните обекти на кралството, разклащайки за кратко световния енергиен пазар на фона на пандемията.

Монархията, освен това,  активно се опитва да възстанови имиджа си пред администрацията на Джо Байдън в САЩ. Кралството е критикувано от международната общност за това, че е предизвикало хуманитарна катастрофа в Йемен и е обрекло жителите на страната на гладна смърт.

"Сега всичко зависи от хутите", заяви министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан пред журналисти по време на излъчвана по телевизията пресконференция в Рияд. "Хутите трябва да решат дали ще поставят своите или интересите на Иран на първо място."

Високопоставен служител на хутите, който разговаря с Асошиейтед прес при условие за анонимност, заяви, че бунтовниците са били запознати с предложението и водят директни разговори с представители на Саудитска Арабия и Оман. Въпреки това той уточни, че саудитците трябва да направят повече, за да се постигне прекратяване на огъня.

Рияд заяви, че планът ще бъде представен както на хутите, така и на международно признатото правителство на Йемен по-късно в понеделник. 

Саудитска Арабия прави две отстъпки на хутите в плана, но не предлага всичко, за което бунтовниците настояват. Първата включва възобновяването на дейността на международното летище в Сана, жизненоважна връзка за Йемен с външния свят, което не е виждало редовни търговски полети от 2015 г. насам. 

Съгласно втората данъците, митата и другите такси, генерирани от пристанището "Ходейда" в Йемен от внос на петрол, ще бъдат вложени в обща сметка на Централната банка на Йемен. Тези пари ще бъдат достъпни за признатото правителство на хутите, за да може да плаща заплати на държавни служители и да финансира други програми.

Правителството на Саудитска Арабия и подкрепяната от него администрация на Йемен обвиняваха хутите в кражба на тези средства в миналото. Доклад на експертната група на ООН тази година заяви, че хутите са "отклонили" около 200 милиона долара от този фонд.

"Само малка част от средствата са използвани за изплащане на заплати", се казва в доклада.